GMC Hummer EV – tak znie celé meno pripravovanej elektrickej novinky do terénu. Nejde však o nový produkt automobilky vyrábajúcej niekdajšie legendárne vojenské a civilné špeciály, ale o meno modelu, ktorý bude koncern GM vyrábať pod značkou GMC. Elektrický Hummer sa jednoducho stane súčasťou jej výrobného portfólia s jasne definovaným cieľom – prilákať čo najviac zákazníkov prahnúcich po niečom špeciálnom.

Keď sa povie Hummer, väčšina z nás si vybaví práve legendárny hranatý Hummer H1.  

Útok na Teslu

Podobne, ako niekoľko ďalších konkurentov, si aj koncern GM brúsi zuby predovšetkým na klientov, ktorí uvažujú nad Teslou. Práve nový Hummer EV ich má presvedčiť, aby svoje peniaze investovali radšej do pokladnice GM, než do náručia Elona Muska pripravujúceho Cybertruck. Obidva elektromobily dokonca prídu na trh v rovnakom čase, teda na konci roka 2021 (ak sa medzitým samozrejme niečo nestane). Hummer EV každopádne už dnes láka na impozantné parametre, akumulátory majú mať kapacitu približne 200 kWh, motory ponúknu v súčte výkon okolo 1000 koní a na stovku by sa mala celá tá hora železa a elektrických káblov dostať za necelé 4 sekundy.

Len aby ste boli v obraze, GMC nie je žiadne neviniatko, ani modely GMC s klasickými spaľovacími motormi nie sú „vymäknuté“ metrosexuálne SUV, ale sebavedomé pracovné autá schopné jazdy v náročnejších terénoch (na fotke GMC Yukon AT4 2021).

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Aj pre armádu

Honba za prvenstvom na poli terénnych elektrických áut však má aj iný rozmer. General Motors  vyhralo zákazku na dodávku viacúčelových terénnych špeciálov pre armádu USA a prostredníctvom dcérskej spoločnosti GM Defense sa už teraz ozývajú hlasy, že prichádza čas na prvý elektrický vojenský špeciál. Za vývojom a optimalizáciou elektrického Hummera tak môžu stáť aj štátne záujmy podporené zverejnenou dotáciou 210 mil. USD. Ako celý príbeh nakoniec dopadne, musíme počkať, už teraz je však pravdepodobné, že sa dočkáme nového hrdinu budúcich akčných filmov s vojenskou tematikou. A celkom iste ponesie na maske opäť legendárne označenie Hummer.