Odborári predostreli VW návrh, ktorý počíta s rovnakými financiami ako doteraz. Podniku ale dokážu ušetriť peniaze.

Dohoda na novej kolektívnej zmluve v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) je už blízko. Informovali o tom Moderné odbory Volkswagen (MOV) po 14. kole kolektívneho vyjednávania. „Rokovania boli veľmi priame a ústretové. Obidve strany sme predviedli veľmi konštruktívne návrhy. Aj keď sme sa dnes nedohodli na konečnom výsledku, myslíme, že spejeme k dohode,“ uviedol na brífingu predseda MOV Zoroslav Smolinský.

Odborári podľa neho predostreli zamestnávateľovi návrh, ktorý počíta s rovnakými financiami ako doteraz, no podniku navyše dokázali ušetriť peniaze. Podrobnosti prezradiť nechcel, potvrdil však prerozdelenie navrhovaného percentuálneho nárastu. 

Posledný prezentovaný návrh odborov zahŕňal od 1. júna 2017 do 31. decembra 2018 zvýšenie miezd spolu o 13,9 %, a to na dve časti. Od 1. júna tohto roku do 31. mája budúceho roku navrhli nárast o 8,9 % a od 1. júna do 31. decembra 2018 o 5 %. „Naším cieľom je, aby sme dávali peniaze do percent na navýšenie taríf, pretože tie zabezpečia zamestnancom kontinuálny rast platov na dlhšie obdobie. Zamestnávateľ zase preferuje aj jednorazové platby, ale tie nepriniesli taký efekt pre zamestnancov,“ vysvetlil Smolinský.

Nové návrhy zo strany firmy však označil za prijateľnejšie, keďže ich súčasťou bol aj percentuálny nárast tarifných tried. Zamestnávateľ naposledy ponúkal zvýšenie tarifných tried o 4,5 % od 1. júna do 31. decembra tohto roka a o ďalších 4,5 % od 1. januára 2018 do konca budúceho roka. Zároveň ponúkal jednorazovú platbu vo výške 350 eur a v auguste 2018 ďalších 200 eur. Vedenie automobilky podľa Smolinského sľúbilo, že si návrhy podrobnejšie pozrie, preráta a dá k nim stanovisko. „Dúfame, že v čo najkratšom čase sa ozvú s tým, že ideme ďalej pokračovať vo vyjednávaní. Ja si myslím, že od dohody už nie sme veľmi ďaleko, je to otázka možno jedného sedenia,“ uzavrel.

Spoločnosť VW Slovakia mrzí, že zatiaľ neprišlo k dohode...

V našom záujme zostáva aj naďalej zabezpečiť budúcnosť a stabilitu pracovných miest pre tisíce zamestnancov, čo je možné len pri primeranom a dlhodobo udržateľnom raste mzdových nákladov. Naša ponuka je kombináciou percentuálneho navýšenia tarifných miezd a jednorazových platieb. Tým je vyváženejšia, keďže jednorazové platby sú v rovnakej výške pre všetkých zamestnancov nezávisle od tarifnej triedy,“ priblížila hovorkyňa VW Slovakia Lucia Kovarovič Makayová .

Pokračujúci štrajk má podľa nej negatívny dosah na zamestnancov a budúcnosť spoločnosti a zároveň prehlbuje stratu dôvery koncernu. „Preto očakávame, že čo najskôr dospejeme k racionálnemu riešeniu. Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania sa uskutoční po vzájomnej dohode,“ dodala Kovarovič Makayová.

Časovo neobmedzený ostrý štrajk zamestnancov VW SK sa začal v utorok (20.6.) ráno. Posledné dni štrajkujú doma, v prípade neúspešného vyjednávania sú však pripravení vrátiť sa v pondelok (26.6.) pred bránu závodu.

Zdroj: Teraz