Dobré správy: Ceny palív ďalej klesajú

Očakávané zdražovanie cien palív sa nateraz odkladá! Liter dieselu sa predáva za 1,48 eura a liter benzínu za 1,59 eura. Za takéto ceny sme si mohli dnes počas dňa natankovať na jednej z celoslovenských sietí čerpacích staníc.

Ceny na čerpacích staniciach ďalej klesajú, hoci mierne, no trend je stále smerom nadol. Nafta bola lacnejšia naposledy v marci minulého roka a benzín v novembri 2022, ukazujú dáta Štatistického úradu.

Ako vyzerajú ďalšie prognózy? Platí, že zvyšovanie úrokových sadzieb môže ďalej vplývať aj na ceny ropy na svetových trhoch - v tomto prípade ich tlačí smerom nadol, keďže neistota na trhoch okolo ekonomickej aktivity znamená spravidla aj nižšie ceny ropy.

Otázkou však je, dokedy budú v zvyšovaní sadzieb centrálne banky pokračovať (a ako sa im bude dariť bojovať s infláciou...). Tak či onak, ceny ropy sa s oneskorením prenesú aj do súm, ktoré platia motoristi na benzínkach.

Ceny na čerpačkách by mohli potenciálne narásť vplyvom letnej sezóny, kedy rastie dopyt po palivách. Leto sa nezadržateľne blíži a všetko nasvedčuje tomu, že mobilita opäť výrazne narastie oproti obdobiu najsilnejšej koronakrízy.

Foto: cz.depositphotos.com