Aktualizované 5. apríla o 13:03: Pumpári nanovo prepisovali cenovky, na dvoch veľkých celoštátnych sieťach čerpačiek teraz natankujete benzín drahšie ako doposiaľ: stojí 1,60 eura za liter. Diesel si nateraz udržal cenovku 1,50 eura za liter. Znamená to teda, že rozdiel medzi cenou nafty a benzínu sa zväčšil na 10 centov.

Na dohľad je ďalšie zdražovanie, dôvodom je nárast svetových cien ropy. „Očakávame zdraženie pohonných hmôt na Slovensku v nasledujúcich dvoch až troch týždňoch od päť do osem centov za liter, pričom k zdraženiu by malo dôjsť už tento týždeň,“ predpovedal pre portál TVnoviny.sk analytik XTL Lukáš Lipovský.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Začnime dobrými správami: Za súčasného stavu sa dá povedať, že ceny tankovania sa vrátili už pomerne blízko k tým, aké sme poznali pred koronou (samozrejme, nie v mesiacoch tesne po jej vypuknutí, keď sa pod vplyvom lockdownu prepadla ekonomická aktivita).

A nielen to. Minulý rok bol diesel dlhé mesiace citeľne drahší ako benzín. Na slovenské pomery išlo o netypický jav. Dnešný rozdiel medzi benzínom a naftou však pripomína staré časy. Rozdiel na úrovni okolo 7 centov v prospech lacnejšieho dieselu si dobre pamätáme aj z minulosti. Dôvod na radosť pre majiteľov dieselov, úsmev na tvári z toho asi nebudú mať motoristi s benzínovými autami.

Je zdražovanie palív na dohľad?

Najnovšie to však vyzerá na možné plošné zdražovanie na čerpačkách. Dôvodom sú rastúce ceny ropy. Vlády siedmych ropných štátov sa aktuálne rozhodli, že spoločne od budúceho mesiaca znížia ťažbu ropy o milión barelov denne. Ide o nasledovné krajiny: Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Irak a Alžírsko a spolu s nimi aj Omán a Kazachstan ako nečlenské krajiny kartelu OPEC.

Tento krok znamenal skokový nárast cien ropy na svetových trhoch o 7 % v pondelok, píše Guardian. Aktuálne sa držia nad hodnotou 80 amerických dolárov za barel.

Zvonku to analytici hodnotia ako (pravdepodobne) preventívne rozhodnutie kartelu s cieľom udržať stabilitu na ropnom trhu ideálne ešte predtým, ako sa pribrzdí svetová ekonomika vrátane možnej recesie v USA neskôr v priebehu tohto roka.

Zníženie produkcie však predstavuje hazard, pretože silnejší dopyt po rope v Číne – kde sa ekonomika zotavuje zo série lockdownov – môže kompletne vykompenzovať útlm dopytu na západe.

Tak či onak, rozhodnutie ropných štátov je znakom ochladnutia vzťahov medzi Washingtonom a Rijádom. Saudi sa totiž rozhodli pre dobrovoľné priškrtenie ropných "kohútikov" napriek silnému odporu administratívy amerického prezidenta Bidena.

Zdroj: Guardian / TVnoviny.sk