Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Irak a Alžírsko. Týchto päť štátov zoskupenia OPEC a spolu s nimi aj Omán a Kazachstan včera oznámili, že od mája znižujú ťažbu ropy približne o 1,15 milióna barelov denne, čo podľa agentúry Reuters a analytikov spôsobí okamžitý rast cien.

Denná ťažba tejto suroviny sa podľa aktuálnych údajov pohybuje okolo 100 miliónov barelov denne, takže zníženie o zhruba jeden percentuálny bod nemusí vyzerať zaujímavo, ak ale sčítame všetky posledné škrty členov organizácie OPEC+ (teda vrátane Ruska a ďalších), dostávame sa na približne 3,66 milióna barelov denne, teda okolo 3,7 percenta dopytu na svetových trhoch.

Na 70 dolárov za barel môžeme zabudnúť

Kohútiky najviac priškrtí Saudská Arábia, o 500 tisíc barelov denne, nasleduje Irak (211 000), Spojené arabské emiráty (144 000), Kuvajt (128 000), Kazachstan (78 000), Alžírsko (48 000) a v prípade Ománu ide o redukciu 40 tisíc barelov za deň.

Aj keď nejde v globálnej mierke o závratnú zmenu, signál odberateľom je jasný. Ceny ropy minulý mesiac klesli aj v obavách z bankovej krízy na 70 dolárov za barel, teda najnižšie za posledných 15 mesiacov, lenže to je pre OPEC a spol. evidentne málo, aj keď medzičasom WTI i Brent poskočili k 80 dolárom.

Zdražovanie je podľa všetkého nevyhnutné

Šéf americkej poradenskej spoločnosti Pickering Energy Partners, Dan Pickering, agentúre Reuters povedal, že už od dnešného dňa (pondelka, 3. apríla 2023), teda po otvorení obchodovania po víkende, očakáva skok za barel o 3 doláre a celkovo by mohlo aktuálne vyhlásenie ropných štátov zvýšiť cenu barelu až o 10 dolárov.

Bidenova administratíva už v nedeľu večer zareagovala a oznámila, že krok avizovaný exportérmi ropy považuje za nerozumný.

Tieto dobrovoľné škrty v ťažbe začínajú už o pár týždňov a mali by trvať minimálne do konca roka, presný vývoj ďalších zmien ale v tejto chvíli (aj kvôli tejto neočakávanej udalosti) nie je možné odhadnúť. Isté je však jedno. Na nižšie alebo stabilizované ceny benzínu a nafty by sme mali v najbližšom období zabudnúť. Vyzerá to, že palivá budú ďalšie týždne len zdražovať.