Toyota a Suzuki podpísali vzájomnú dohodu o užšej spolupráci ešte v roku 2017. Obe spoločnosti tak spojili sily, technológie a doterajšie skúsenosti. Cieľ tejto spolupráce bol jasný od začiatku: kooperovať v rámci výroby hybridných, elektrických i klasických áut. Tento zámer sa darí napĺňať aj v praktickej rovine. A nielen v Európe.

Nové SUV začnú automobilky podľa plánov vyrábať už v lete - konkrétne v auguste. Obe spoločnosti plánujú vyvážať vozidlá aj na iné trhy, vrátane Afriky, oficiálna tlačová správa však ďalšie regióny zatiaľ nespomína. Isté je, že obe firmy spustia predaj v prvom rade v Indii.

Zákazníci v Indii si môžu predobjednať novinku pod označením Urban Cruiser Hyryder.

SUV s logom Toyoty dostalo označenie Urban Cruiser Hyryder, zatiaľ čo v prípade Maruti Suzuki sa hovorí o tom, že automobilka použije modelový názov Vitara, píše portál Rushlane. Zrejme ani netreba dodávať, že označenie Vitara samozrejme dôverne poznajú aj slovenskí zákazníci, v tomto prípade ale ide o odlišný automobil. Výrobu oboch vozidiel zastreší Toyota, a to v indickom meste Bangalúr.

Čo sa týka motorov, pod kapotou sa objaví mild-hybrid postavený okolo 1,5-litrového atmosférického benzínového štvorvalca s kódovým označením K15C. Ponúkne 103 koní pri 6000 ot./min., 135 Nm pri 4400 ot./min. a bude spárovaný buď s päťstupňovým manuálom alebo šesťstupňovým automatom. S manuálnou prevodovkou potom bude možné objednať si v najvyššej výbave i pohon všetkých kolies AWD.

Kým o slabší motor sa postaralo Suzuki, silnejšiu pohonnú jednotku v podobe klasického hybridu dodala Toyota a vypožičala si ju z Yarisu. Objem má rovnaký, teda 1,5 litra, ale ide o trojvalec M15A-FXE. Má 92 koní, 122 Nm a asistuje mu elektromotor s výkonom 80 koní a krútiacim momentom 141 Nm. Systémovo má vodič k dispozícii 116 koní a výlučne pohon predných kolies prostredníctvom automatu s plynulou zmenou prevodového pomeru. Dynamiku zatiaľ nepoznáme, ale s ohľadom na nízku pohotovostnú hmotnosť v rozmedzí od 1155 do 1310 kg asi nebude najhoršia.

Zatiaľ čo novinku Toyota Urban Cruiser Hyryder sme spoznali bližšie už aj vďaka fotkám, na predstavenie Maruti Suzuki si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Zákazníci v Indii si budú môcť čoskoro objednať len prvý zo spomínaných modelov a musíme dodať, že za zaujímavé ceny. Miestne médiá odhadujú, že základ bude stáť v prepočte 12 300 až 13 000 eur a najdrahší hybrid by (bez príplatkov) nemal vyjsť na viac ako 20 tisíc eur.