Ak dnes túžite po čisto elektrickej Toyote, môžete si v Európe kúpiť maximálne bZ4X (ak teda privrieme jedno oko a budeme Mirai považovať za vodíkové auto, aj keď má elektromotory a trakčnú baterku). Tento stav sa však čoskoro zmení.

Japonský i svetový automobilový koncern číslo jedna predstaví v priebehu najbližších dvoch rokov pre zákazníkov na starom kontinente celkovo šesť elektromobilov a jedným z nich bude i Urban SUV. Je to svojim spôsobom akumulátorový ekvivalent Yarisu Cross, aj keď je koncept v porovnaní s ním nepatrne väčší.

Jeho technické parametre nepoznáme, ale Toyota prezradila, že je dlhý 4300 milimetrov, široký 1820 milimetrov a vysoký 1620 milimetrov. Zaujímavé na tomto aute je tiež to, že je nápadne podobné Suzuki eVX, tiež elektrickému konceptu, akurát predstavenému začiatkom tohto roka.

V rámci strategickej spolupráce, ktorú tieto firmy uzatvorili a tiež zdieľaniu niektorých modelov, by nás neprekvapilo, ak by aj v tomto prípade išlo o jeden a ten istý model vyvinutý spoločným úsilím oboch značiek.

Sériový Urban SUV by mal byť uvedený na trh v budúcom roku a Toyota sľubuje pohon predných i všetkých kolies, k tomu dve veľkosti batérie, praktický interiér a odvážny dizajn. Predná časť preberá tvar svetiel aktuálneho Priusu a práve tento prvok by na produkčnom aute mohol ostať, v detailoch sa ale určite zmení. Celkom ste dostane menšie kolesá a namiesto kamier konvenčné vonkajšie spätné zrkadlá.

Pokiaľ ide o cenu, tú zatiaľ oficiálne nepoznáme, ale z rozhovoru s viceprezidentom európskej divízie Toyoty, Andreom Carluccim, britský Autocar odhaduje, že by Japonci mohli podstreliť Volvo EX30, ktoré sa na Slovensku momentálne predáva od 37 950 eur. Takže Urban SUV by mohol byť dostupný od cirka 35 tisíc.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 14 obrázkov

zdroj: Toyota