V teste nájdete trinásť rôznych letných pneumatík od trinástich výrobcov. Cieľom bolo zistiť, ktorá ponúka najlepší celkový výkon. Ten bol hodnotený v štyroch kľúčových oblastiach. Posudzovala sa priľnavosť na mokrom i suchom povrchu, valivý odpor, hluk a komfort. Na základe týchto kritérií sa potom zhodnotili klady a zápory jednotlivých gúm a následne autori testu vytvorili rebríček, ktorý určil víťaza i porazených. 

Ešte predtým, ako sa pozrieme na priebeh jednotlivých skúšok a odhalíme najlepšiu letnú gumu blížiacej sa „letnej“ sezóny, poďme si predstaviť jednotlivých účastníkov: Bridgestone Turanza T005, Continental Premium Contact 7, Double Coin DC99, Falken Ziex ZE310 Ecorun, Goodyear Efficient Grip Perf. 2, GT Radial FE2, Hankook Ventus Prime 4, Kumho Ecsta HS52, Michelin Primacy 4+, Nankang Econex NA1, Pirelli Cinturato P7 (P7C2), Toyo Tires Proxes Comfort a Vredestein Ultrac.

Pneumatiky sa testovali na VW Golf Mk8. 

Test priľnavosti na suchej a mokrej vozovke

Samotný test pozostával z viacerých samostatných skúšok. V tej prvej išlo o výkony pneumatík na mokrej vozovke. Cieľom bolo zistiť úroveň priľnavosti a to meraným kolom na okruhu. Okrem toho však nechýbalo ani núdzové brzdenie, respektíve meranie brzdnej dráhy. Potom nasledovala rovnaká sekvencia testov, tentoraz ale na suchom povrchu.

Valivý odpor je taktiež dôležitým aspektom. Čim je väčší, tým častejšie budete stáť na čerpacej stanici. Pochopiteľne nepočítali sa konkrétne hodnoty, ale sledovala sa spotreba paliva. V časti hluk a komfort sa zase merala hlučnosť a vibrácie. 

Po sérii vyššie spomenutých testov zvíťazila pneumatika Continental Premium Contact 7. Dosiahla druhý najlepší čas na mokrom a suchom povrchu a zároveň najlepšie spomalenie na vode i na suchu.

Veľmi dobrý výsledok predviedla tiež pneumatika Pirelli Cinturato P7 C2 a na záver testu dostala hodnotenie „mimoriadne odporúčaná“. Obdobnú pochvalu si vyslúžila aj pneumatika Bridgestone Turanza T005, ktorá sa vyznačovala veľmi dobrým brzdným výkonom na suchu a extrémne nízkym valivým odporom. Nesklamali ani Michelin Primacy 4+ či Goodyear Efficient Grip Perf. 2Na druhej strane, obrovským prepadákom boli čínske pneumatiky Double Coin DC99 a napriek nízkej cene v porovnaní s konkurenciou sa im radšej vyhnite.