Volvo okrem snáď až prehnanej bezpečnosti v podobe povinného obmedzenia maximálnej rýchlosti všetkých svojich modelov na 180 km/h chce bodovať aj na poli ekológie. Striktne sa drží plánu, že od roku 2030 bude vyrábať len elektrické vozidlá.

K tomuto dátumu sa má dopracovať postupne, avšak už len s benzínovými a plug-in hybridnými autami. Vznetové motory totiž skončia omnoho skôr, konkrétne začiatkom budúceho roka. Nedávno som informoval, že Volvo prestalo ponúkať sedany a kombíky vo Veľkej Británii. Teraz sa k trendu osekávania ponuky pridá aj obmedzenie v oblasti dieselového pohonu. A pozor, nie len v EÚ, ale po celom svete.

Nové nevyvíjajú, staré dopredajú a koniec

Podľa automobilky tak pôjde o jednu z prvých veľkých značiek, ktorá sa pre tento krok odhodlala. V novembri 2022 predali podiel v spoločnom podniku Aurobay, v ktorom boli zvyšné aktíva na vývoj spaľovacích motorov. To znamená, že posledné modely Volvo so spaľovacími motormi budú už len na benzín. O slávnych radových päťvalcových či šesťvalcových motoroch tak budete môcť už len snívať, alebo ak nejaký máte, ešte ich niekoľko rokov dobre servisovať a držať v chode.

Zdroj: Volvo