Minister P. Lančarič na mieste priznal, že problémom pri výstavbe tohto úseku R2 sa môže stať skládka odpadu pri obci Kriváň a jej likvidácia. Skládka je totiž omnoho väčšia, ako sa pôvodne predpokladalo, píše agentúra TASR. Úsek R2 Kriváň - Mýtna má byť hotový v júni 2025. Likvidácia skládky však môže výstavbu nielen predražiť, ale potenciálne aj oneskoriť, čomu sa chce rezort dopravy podľa slov Lančariča vyhnúť.

Krivánsky úsek rýchlostnej cesty je bohatý na mosty, popri najdlhšej estakáde sa ich tu stavia niekoľko ďalších. Na najdlhšej estakáde sa momentálne pracuje na pilieroch, zárodkoch, výsuvných skružiach, výsuve mosta a na letmej betonáži nosných konštrukcií.

Čo nastáva po vysunutí segmentu? "Po zabetónovaní hornej dosky segmentu sa čaká približne dva dni na dosiahnutie predpísanej pevnosti potrebnej na napínanie. Po dosiahnutí pevnosti sa predpínajú pozdĺžne a priečne káble. Po napnutí celého segmentu sa segment oddební a pripraví na výsuv. Po vysunutí segmentu sa most zaistí proti posunu a pokračuje sa na ďalšom segmente," uviedla v oficiálnom stanovisku Národná diaľničná spoločnosť.

Takto aktuálne vyzerá stavba najdlhšej estakády na Slovensku.

Z BA do Lučenca raz po diaľnici

Úseku R2 Kriváň – Mýtna síce dominuje estakáda a mosty, celý ťah však pozostáva aj z iných častí, dĺžka úseku je viac než 9 kilometrov. Okrem prác na mostoch sa tu aktuálne pracuje na zemných prácach, sanácii podložia, odkope materiálu a na realizácii násypov. Okrem toho sa osádzajú prefabrikované betónové dielce na oporných múroch, na ktorých sa takisto realizujú i zemné práce.

Taktiež sa pracuje aj na odlučovačoch ropných látok – realizujú sa zemné práce, osádzajú sa prefabrikované šachty a ukladá sa potrubie, ktoré sa následne obsype.

Úsek R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napojí na úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorého odovzdanie motoristom sa uskutočnilo v decembri minulého roka. R2ka je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenského Rudohoria, Poľany a Javoria. Motoristi po dostavbe získajú diaľničné spojenie z Bratislavy až po Lučenec. Štvorprúdovka odľahčí okolité obce i cestu prvej triedy od tranzitnej dopravy, sľubujú diaľničiari.

Zdroj/foto: NDS