Doplnené o stanovisko NDS pre Topspeed.sk, 22. augusta 2023 o 14:42: Oslovili sme priamo Národnú diaľničnú spoločnosť, ktorá nám potvrdila, že k podpisu zmluvy nateraz nedôjde, a to bez spomenutia konkrétnych dôvodov. Nateraz nevieme ani to, či a v akom časovom rozsahu hrozí omeškanie celého projektu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mal stáť 89 miliónov eur

Už by sa aj stalo, že podpisu zmluvy s víťazným uchádzačom nestojí nič v ceste, no výstavba nového úseku R1 od Banská Bystrica - Slovenská Ľupča (1. etapa) sa zamotáva. Pôvodne sa počítalo s tým, že úsek s dĺžkou zhruba tri kilometre postavia počas niečo viac ako 2,5 roka za cenu 89 miliónov eur. Predĺžená R1 pokračovať po mimoúrovňovú križovatku Šalková, píše Pravda.sk.

Celkovo sa do nej prihlásilo šesť firiem, respektíve konzorcií. Jej výsledky vyhodnotili na konci minulého mesiaca. Najvýhodnejšie cenové podmienky ponúkol Doprastav a Metrostav. Konzorciu preto mali priklepnúť celý zákazku a podpísať s ním zmluvu. To sa však nestalo a všetko sa zamotalo.

Ako píše denník Pravda, Národná diaľničná spoločnosť nateraz zmluvu nepodpíše a na rade je nové kolo vyhodnocovania ponúk podaných v rámci súťaže na výstavbu nového úseku R1ky. Denník pritom cituje stanovisko diaľničiarov, podľa ktorého "zistené nové skutočnosti neumožňujú Národnej diaľničnej spoločnosti ako objednávateľovi pristúpiť k podpisu zmluvy. Národná diaľničná spoločnosť, konkrétne komisia pre vyhodnotenie ponúk, bude aktuálne nútená pristúpiť k opätovnému prehodnoteniu súťaže.“

Zdroj: Denník Pravda