Aj keď sa pri pohľade na užívateľa Apple Vision Pro môže zdať, že má priamy výhľad von, nie je to pravda. Oči na prednej obrazovke sú v skutočnosti len avatar. Reálne totiž pozeráte na svet okolo prostredníctvom dvanástich kamier, ktoré elektronika skladá do veľmi presvedčivého obrazu, aby to vyzeralo, že sú informácie z počítača vložené do priestoru okolo vás.

Vision Pro ako také vážne pôsobí ohromujúco, schválne sa pozrite na pár videí (ak ste tak ešte neurobili), samotný Apple ale varuje pred jeho použitím za volantom, respektíve priamo uvádza, že majitelia ho nesmú kvôli bezpečnosti nosiť pri šoférovaní.

Pochopiteľne... všade na svete máte okolo seba špecifickú sortu ľudí, pred ktorých keď postavíte veľké červené tlačidlo a poviete im, že ho za žiadnu cenu nesmú stlačiť, tak to samozrejme urobia. A presne to sa momentálne deje s niektorými vodičmi (veľmi často Tesly s čiastočne autonómnym riadením), ktorí si Apple Vision Pro nasadzujú za volantom a predvádzajú, čo dokáže.

Ameriku už obleteli správy o šoférovi Tesly, ktorý presne toto urobil a skončilo to zatknutím, to ale nebráni ďalším, aby robili to isté.



Toto správanie už neušlo tamojšiemu ministrovi dopravy Petemu Buttigiegovi, ktorý užívateľom Vision Pro na sociálnych sieťach pripomenul, že všetky súčasné asistenčné systémy v automobiloch sú navrhnuté tak, aby bol vodič za volantom vždy pripravený kedykoľvek prevziať riadenie, čím logicky poukázal na to, že produkt Apple významne ovplyvňuje pozornosť a môže byť pri šoférovaní nebezpečný.

A podobne to vidí napríklad aj holandská vláda. Napriek tomu, že v Európe Vision Pro zatiaľ nie je veľmi rozšírený kvôli vyššie spomínanému obmedzeniu, holandský minister infraštruktúry a vodného hospodárstva, Mark Harbers, oznámil, že jazda s produktom Apple na hlave je trestným činom.

Toto porušenie zákona spadá v Holandsku pod bezohľadnú jazdu a hrozí za to pokuta až 8700 eur alebo trest odňatia slobody na šesť mesiacov.





zdroj: X, YouTube, AD