Dopravné obmedzenia na diaľnici A1 južne od švajčiarskeho Bernu 

Švajčiarske vzdušné sily budú nacvičovať núdzový stav. Pôjde o vojenské cvičenie, na diaľnici budú pristávať stíhačky. Výsledkom bude dočasne úplná uzávierka diaľnice A1 medzi Avenches a Payerne. A1 je najdlhšia diaľnica vo Švajčiarsku. Letectvo uskutoční vojenské cvičenie v júni. Oznámili ho tak s dostatočným časovým predstihom.

Uzávera diaľnice v kantóne Vaud juhozápadne od hlavného mesta Bern potrvá od 4. júna o 21. hodine do 6. júna do 9:00, teda maximálne 36 hodín. Prečo sa bude toto diať práve na ceste určenej pre motoristov? Armáda si chce v praxi overiť, či stíhačky dokážu vzlietnuť a pristáť aj inde, ak by došlo k poškodeniu letísk.

Takéto testy na diaľniciach sa naposledy robievali v 70. a 80. rokoch s vtedajšími typmi lietadiel, dopĺňa nemecký motoristický klub ADAC.

A1 vedie cez Švajčiarsko v rámci osi východ-západ a so svojimi 410 kilometrami je najdlhšou diaľnicou v krajine. Tvorí asi pätinu švajčiarskej národnej cestnej siete. Spája Ženevu s mestom St. Gallen na severovýchode. A1ka končí v St. Margrethen na hraniciach s Rakúskom, ktoré je samozrejme susedom Slovenska.

Napríklad v Nemecku v minulosti dbali na to, aby mali k dispozícii niekoľko desiatok predpripravených vhodných diaľničných úsekov pre miesta núdzového pristátia.

V priebehu rekonštrukčných a stavebných prác na tamojších diaľniciach v posledných desaťročiach sa však tieto lokality často zmenili. Mnohokrát už neboli núdzové pristávacie obnovené, resp. ďalej udržiavané. Výnimkou sú stále napríklad vybrané časti nemeckých diaľnic A7, A9 alebo A81.

Núdzové letisko na diaľnici máme aj na Slovensku

Podobný úsek pripravený slúžiť ako núdzové letisko máme aj na Slovensku medzi obcami Piešťany a Nové Mesto nad Váhom pri obci Hrádok. Motoristi ten úsek poznajú ako viac než 2 km dlhú rovinku predelenú uprostred betónovými zátarasmi, nie klasickými zvodidlami.

Zdroj: ADAC / foto: Skynews.ch/ADAC