Aktualizované 9. apríla 2024 o 13. hodine: Od dnešného dňa nastalo ďalšie zdražovanie tankovania v Slovinsku a Chorvátsku.

V Slovinsku, kde vláda stanovuje ceny na čerpačkách mimo diaľnic, vzrástla cena bežného benzínu o 2,3 centa na 1,542 eura za liter. Cena nafty stúpla o 1,5 centa na rovnakú úroveň 1,542 eura. Nové ceny zostanú v platnosti do 22. apríla, uviedli slovenské úrady.

V Chorvátsku, kde platia regulované cenovky na každej benzínke, sa cena benzínu zvýšila o 2 centy na 1,54 eura za liter a nafta stúpla o 1 cent na 1,46 eura. Ceny platia v oboch prípadoch na najbližšie dva týždne.

Dovolenka autom 2024: Ceny PHM v 2 obľúbených krajinách stále regulujú

Do Chorvátska aj do Slovinska sa každý rok vyberie mnoho dovolenkárov. Zaujímavosťou je, že v oboch štátoch majú naďalej regulované ceny pohonných hmôt, hoci najhoršia fáza energetickej krízy z roku 2022 nateraz už dávnejšie pominula. Vlády týchto krajín však zjavne chcú mať ceny tankovania pod väčšou kontrolou.

Ako to teda vyzerá s reguláciou v praxi? Liter bežného benzínu zdražel v Slovinsku o 2,8 centu na zhruba 1,52 eura. Cena nafty zdražela len kozmeticky o 0,4 centa na približne 1,53 eura. Nové ceny, ktoré tamojšia vláda stanovuje každé dva týždne, zostanú v platnosti do 8. apríla, oznámilo slovinské ministerstvo energetiky.

V Chorvátsku, kde platia na všetkých čerpacích staniciach regulované ceny, stúpla v utorok cena bežného benzínu o 3 centy na 1,52 eura za liter. Cena nafty zostala nezmenená na úrovni 1,45 eura, uviedla chorvátska vláda. Stanovené cenovky platia rovnako aj tu na najbližšie dva týždne.

V oboch krajinách tankujú motoristi výhodnejšie ako na Slovensku. Podľa cenového prehľadu českej asociácie ČAPPO boli priemerné ceny na slovenských čerpačkých k 25. marcu na úrovni 1,64 eura za liter benzínu a 1,6 eura za liter nafty.

Zdroj: Krone.at, ČAPPO / foto: cz.depositphotos.com