Príležitosť na dosiahnutie klimatických cieľov na čerpačkách

Poprit nástupe elektromobility potrebujeme aj ekologicky udržateľné riešenie pre existujúci vozový park. Už dnes je jasné, že väčšina áut bude mať aj v roku 2030 spaľovacie motory.

Možnou cestou je zvýšenie podielu biopalív na 13,5 percenta, ktoré by podľa výpočtov odborníkov umožnilo výrazné zníženie emisií skleníkových plynov z cestnej dopravy. S takýmto návrhom prišlo v Rakúsku motoristické združenie ÖAMTC.

Spolu s navýšením obsahu biozložky by však nastala aj úprava cien na čerpačkách smerom nahor. Christian Helmenstein z výskumného inštitútu Economica zdôrazňuje, že zdražovanie by vraj bolo iba mierne. Do roku 2030 by nafta mohla zdražieť zhruba o deväť centov a benzín o štyri centy za liter. ÖAMTC aj preto požaduje, aby bola organická časť palív v Rakúsku oslobodená od dane z minerálnych olejov a dane z CO2.

Aj ďalší rakúsky motoristický klub ARBÖ podporil návrh ÖAMTC a dodáva, že zvýšenie organického objemu palív môže byť rýchlo implementované. Návrhu sa darí zbierať aj politickú podporu, ktorá je samozrejme kľúčová.

AKO VNÍMATE BIOZLOŽKU V PALIVÁCH, KTORÉ TANKUJEME NA ČERPAČKÁCH?
  • Veľmi pozitívne ( 2% )

     

  • Skôr pozitívne ( 1% )

     

  • Skôr negatívne ( 5% )

     

  • Veľmi negatívne ( 92% )

     

Odpovedalo 1757 ľudí