Pri preprave prečnievajúceho nákladu myslíte na toto ustanovenie: ak náklad prečnieva vozidlo vpredu alebo vzadu viac ako o 40 cm alebo ak náklad na vozidle alebo na jazdnej súprave prečnieva do strany, prečnievajúci koniec nákladu musí byť označený reflexným označením s červenými a bielymi pruhmi širokými 70 mm až 100 mm a smerujúcimi od pozdĺžnej strednej roviny vozidla pod uhlom 45° nadol...

Interiér, strešný box alebo nosič?

Ak idete dvaja, traja, zvyčajne sa do auta zmestíte. Za predpokladu, že má auto delené zadné sedadlá, alebo aspoň tzv. otvor na lyže. Pri takom premiestňovaní však nezabudnite lyže poriadne upevniť. Pri prudkom brzdení alebo pri náraze môžu spôsobiť v lepšom prípade len poškodenie interiéru, v tom horšom aj poranenie posádky, ktoré môže viesť k trvalému následku...

Čoraz populárnejším riešením sa stávajú strešné boxy. Podľa modelu ponúkajú bohatý priestor navyše. Aj do najmenšieho boxu zmestíte dosť batožiny. Ak však plánujete prevážať lyže alebo snowboard, siahnite po dlhších verziách strešných boxov. Na trhu je kvantum typov. Je len na vás, po akom siahnete. Záleží na vkuse, veľkosti, dispozícii a hlavne financiách. Okrem týchto subjektívnych obmedzení tu je jedno dôležité objektívne obmedzenie. Sú ním rozmery a hmotnosti. Veľký pozor predovšetkým na prekročenie zaťaženia strechy. Rozmery strešného boxu by ste mali prispôsobiť výrobcom určenému maximálnemu zaťaženiu vozidla. 

Strešné boxy sú poväčšine navrhované s ohľadom na aerodynamiku. Avšak stále ide o dodatočné zariadenie, ktoré výrazne ovplyvňuje prúdenie vzduchu. S narastajúcou rýchlosťou tak automaticky rastie aj spotreba vozidla. V prípade strešného boxu to môže byť pri bežných tempách aj viac ako 1 liter paliva na 100 km. Nezabudnite aj na horšiu smerovú stabilitu, či už kvôli zmene ťažiska, alebo kvôli výraznejšiemu prúdeniu vetra.  

AKO PREVÁŽATE LYŽE?
  • V aute ( 63% )

     

  • V strešnom boxe ( 18% )

     

  • V strešnom nosiči ( 19% )

     

Odpovedalo 68 ľudí  

Nosič lyží je jednoduchšie a lacnejšie riešenie ako strešný box. Ako jednu z nevýhod mnohí pociťujú fakt, že lyžiarske náradie je priamo vystavené klimatickým podmienkam počas cesty. Nárast spotreby sa však pohybuje rádovo v decilitroch. 

Pamätajte si, že či už nosič alebo strešný box, oboje sú dodatočne namontované komponenty. Ich správne upevnenie vždy priebežne počas jazdy kontrolujte. Ak máte strešné okno, pokojne sa cez neho raz za čas pozrite. Ak nie, skontrolujte to pri prestávke alebo tankovaní. Nesprávne upevnený náklad vás môže dostať do poriadnych problémov v prípade, že opomenutím dôkladnej kontroly spôsobíte nehodu. 

Ak je na boxe alebo na samotných lyžiach či snowboarde sneh alebo ľad, pred jazdou ich poriadne očistite, ako aj samotné auto.

Foto: Shutterstock