Koža v automobile musí zniesť vysoký teplotný rozsah, časté nastupovanie a vystupovanie prípadne tiež byť odolná voči potu. Preto by sme aj mali myslieť na to, ako sa o ňu starať, aby nám čo najdlhšie vydržala. Tieto rady berte ako od človeka, čo sa len snaží o svoje auto starať lepšie, ako zvyšok motoristov, nie ako od profesionálneho detailera.

V prvom rade si treba uvedomiť, čo vlastne od procesu chceme? Či sedadlá len nejako „nakrémovať“, vyčistiť ich, alebo rovno aj zrenovovať. Renováciu by som nechal na odborníkov, ja volím vyčistenie a ošetrenie. Môžete to spraviť aj obyčajnou „mydlovou“ vodou, avšak tým kožu úplne vysušíte, čo  je nežiaduce.

Čistiť a impregnovať môžete čokoľvek z interiéru, okrem sedadiel aj madlá, tapacíre, palubné dosky či volanty. Rovnako sú tak prípravky vhodné aj na kožený gauč v interiéri.

Ideálne je si na proces čistenia kúpiť prípravok priamo určený na kožu. Ja rád používam známejšie značky, ako AutoGlym, Chemical Guys, Meguiars či Auto Finesse. Vždy som musel chodiť tieto produkty kupovať do špeciálnych obchodov, až som sa nedávno dozvedel, že Auto Finesse, Gyeon a Soft99 majú aj priamo na viac ako 40 pobočkách AutoKelly, prípadne si ich môžete nechať doručiť domov. Auto Finesse je anglická firma zaoberajúca sa detailingovými produktmi, ak by o nej niekto ešte nepočul.

Keď už čistím, tak všetko kožené.

V AutoKelly si tak môžete kúpiť okrem bežných produktov na čistenie exteriéru a interiéru aj „detailingového špecialistu“ Auto Finesse, je pritom jedno, či hľadáte prípravok na exteriér alebo interiér. Široké portfólio je k dispozícii na každej pobočke a nemusíte tak veci objednávať či chodiť pre ne len do niektorých vybraných a špecializovaných predajní.

Nezabudnite si sedadlá pred procesom čistenia poriadne povysávať a to aj zo všetkých záhybov.

Najprv všetko povysávať

Keďže ideme čistiť a ošetrovať kožu, v aktuálnom akciovom letáku mali 2 vhodné produkty. Jedným bol Auto Finesse Hide čistič na kožu a druhým Auto Finesse Hide výživa kože. V prvom rade si treba poriadne „vyluxovať“ sedačky. Teda to, čo robíte s textilnými sedadlami úplne bežne, na to sa pri kožených často zabúda. Takže povysávať všetky záhyby, aby vám nikde nezostali nečistoty, ktoré by ste neskôr krémom na kožu len ďalej rozniesli po sedadle.

Vľavo sedadlo pred čistením, vpravo po. Najväčší rozdiel bol pocitový, fotky to tak nezobrazia.

Potom môžeme použiť Hide čistič na kožu, ktorý jednoducho nastriekame na povrch a začneme pomocou mikrovláknovej utierky zotierať dole. Ak máte silno znečistené sedadlá, budete musieť ešte prikúpiť aj detailingovú kefku, ktorá je jemná voči koži.

Nádherná ukážka toho, koľko špiny vám zo sedadla pôjde preč.

V mojom prípade to nebolo potrebné, čierne kožené sedadlá vybraté z auta neboli v zlom stave a tie modro-čierne v aute som už dávnejšie hĺbkovo vyčistil. Stačilo ich tak po rokoch „prejsť“ produktom Auto Finesse Hide čistič na kožu a bolo vybavené. Mimochodom, pozrite sa na mikrovláknovú utierku, aká čierna zostala aj po tom, čo sa mi zdalo, že sedadlá sú čisté.

Vľavo vyčistená, vpravo nevyčistená časť. Fotené pod rovnakým uhlom aj svetlom, čistená časť je nielen pocitovo jemnejšia, ale aj do popredia vystúpil jej farebný odtieň.

Následne po preschnutí som začal na kožu aplikovať druhý produkt z radu Hide, teda výživu kože. S ním to netreba preháňať, aby ste nemuseli z poťahu odstraňovať veľa prebytočného produktu. Ja som proces čistenia a impregnácie kože robil na relatívne zachovalých sedadlách. Ak teda nevidíte veľké rozdiely na fotkách, nie je to tým, že produkty nič „nerobia“.

Najväčší rozdiel bol na hlavových opierkach, vľavo pred a vpravo po čistení a impregnácii.

Aspoň viditeľným rozdielom boli hlavové opierky, na ktorých sa nachádzalo viac špiny. Tú sa podarilo nádherne odstrániť. Škoda, že sa cez článok nedá preniesť vôňa produktov ale obzvlášť pocit na dotyk po vyčistení. Sedadlá sú teraz pri dotyku jemnejšie a aj ich farba viac „ožila“. To, že ich bude treba neskôr renovovať beriem ako fakt, zatiaľ sa ich snažím zachovať s patinou. Tieto produkty pritom nemusíte použiť len na kožené sedadlá, ale aj na volant, palubovku či stredový tunel v koži, rovnako aj kožený gauč či sedadlo v domácnosti.

Z výsledkom som nad mieru spokojný. Efekt ale môže byť výraznejší, ak máte v aute kožu, o ktorú nebolo dlhšie starané. Ak si teda chcete vylepšiť vzhľad koženého interiéru, prípadne sedačiek v domácnosti, vyskúšajte môj postup. Ak sa chcete dozvedieť viac o detailingu, na webe AutoKelly nájdete množstvo informácii a dostupných produktov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov