Hovoril som si, keď postavím garáž, budem v nej mať ešte lepší poriadok, ako doma. Nuž, skutek utek, ako hovoria bratia za Moravou a po tom, čo som presťahoval autá z rôznych garáží do jednej spoločnej a putovali tam aj všetky diely, začal ten pravý rozmach „bordelu“. Niekto tomu povie organizovaný bordel, niekto jednoducho neporiadok. A ja sa za to aj reálne hanbím...

Po približne roku, čo som do garáže nosil ďalšie a ďalšie diely, následne v nej rozobral jedno auto a čo sa dalo, to si poodkladal, sa mi zrazu celý priestor tak zmenšil, že som nechápal. Takže aktuálny plán je jasný, spraviť tam poriadok. Keďže pritom budem musieť rezať, brúsiť, vŕtať či píliť, premýšľal som, čo za nástroje nakúpiť tak, aby som ich využil čo najlepšie. No a tak som objavil v AutoKelly celú sadu s 3 nástrojmi, ktoré mi dávali najväčší zmysel. Tak sa poďme na ne pozrieť.

Neznášam neporiadok a toto bol výsledok po jednom rozobratom aute a pár nakúpených dielov. Na rozoberanie dobre poslúžila aj flexa.

Prvá obrovská výhoda, ktorú v takejto sade vidím, je výhodnosť. Ak si spočítate ceny jednotlivých nástrojov s akumulátormi, prídete na to, že vás budú stať viac. Pre mňa osobne je tu aj druhé plus a to žiadna „oštara“ s krabicami. Totiž nenávidím, ak po práci musím daný nástroj zabaliť do krabice a až tak ho odložiť do regálu či priečinku. Okrem toho, že tak zaberá viac priestoru, je to jednoducho pre mňa len ďalšia starosť. Takto daný prístroj len odložím na poličku a viac sa nestarám. Chápem, že niekto chce mať všetko pekne v krabičkách a asi ma v tomto nebude chápať, ale verím, že sa nájdu aj „garážisti“ s mojim názorom. Pre ekologicky zmýšľajúcich je tu zas plus v podobe neplýtvania plastovými kufríkmi.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Uhlová brúska

A prečo som vybral práve túto sadu? V AutoKelly majú k dispozícii ešte druhý typ, ktorý má výhodu v rázovej uťahovačke, tú som však v mojom prípade už vlastnil dávnejšie a dlho som dokázal fungovať aj bez nej. Preto som sa rozhodol pre prvý variant. U vás to samozrejme môže byť opačne a tak siahnete po druhom variante. A čo teda všetko v sade nájdete? Začnem uhlovou brúskou, ľudovo zvanou aj „flexa“. Vždy som používal káblovú verziu a nikdy mi nenapadlo, o koľko jednoduchšie to bude s jej akumulátorovou sestrou.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Prvý rozdiel je hmotnosť. Áno, nedá sa to priamo porovnávať, keďže nemám brúsky od rovnakých výrobcov, ale tá akumulátorová je citeľne ľahšia. Ak robíte s náradím dlhšie, určite to oceníte. Môže sa vám tiež jednoduchšie udržať nástroj v rovnováhe. Ja som potreboval začal rozoberať zvyšky nápravy, ktorá mi zostala a tak som musel na uvoľnenie guľového čapu z uloženia v „tehlici“ použiť sťahovák. Ten mám však asi o 5 mm kratší, ako by som potreboval. Na rad teda prišla flexa, ktorá je na menšie kotúče s priemerom 115 mm.

Priloženým imbusovým kľúčom si môžete ochranný štít otočiť tak, ako vám bude vyhovovať. Dole ho neodporúčam dávať, iskry vám to veľmi rýchlo vysvetlia.

S ňou som sa ľahko dostal aj pomedzi ramená a štít brzdového kotúča, aby som mohol závit z čapu skrátiť na dĺžku môjho sťahováku. Keďže som sa nemusel naťahovať s káblom a samotná brúska je ľahšia, odrezanie všetkých 6 závitov (na každej strane 2 ramená + tyč riadenia) mi trvalo doslova pár minút.

Stačilo doslova pár milimetrov a sťahovák sa mi už na toto miesto bez problémov dostane.

V sade dostanete aj brúsny kotúč

Niekto by namietal, že prečo som nerozrezal celé rameno a mal by som to jednoduchšie. Nuž, podľa správnosti by sa hliník mal skôr krájať ako rezať a ani som rezný kotúč na hliník pri sebe nemal. Preto som sa rozhodol pre túto, možno trocha komplikovanejšiu, procedúru. Možno jedinou pripomienkou ku tejto sade s flexou je to, že k nej dostaneme brúsny kotúč. Ten je všeobecne drahší a preto sa niekto poteší, v drvivej väčšine však niečo režem a nebrúsim, preto by som možno do sady dával rezný a nie brúsny. To je ale taká malichernosť, čo by možno ani nestála za pripomienku.

Skôr by som v sade prijal rezný, ako brúsny kotúč. Ale to je len drobnosť.

V garáži ma ešte čakali jedny dvere, ktoré som potreboval odviezť na šrotovisko. Vybral som z nich funkčné diely, ako sťahovačku okna, zámok či kľučky, no a zvyšok bol už zhrdzavený. Keďže som chcel dvere aspoň trocha „zmenšiť“, tak som ich trocha orezal na prijateľnejšie rozmery. Tu som však prišiel na fakt, že dodávaný akumulátor s kapacitou 1,5 Ah je slabší a pre rezanie hrubších a profilovaných plechov treba použiť dodávaný akumulátor s kapacitou 4 Ah. Keďže dostanete oba v packu, môžete si ich meniť podľa toho, čo potrebujete rezať (líšia sa samozrejme aj hmotnosťou).

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Píla na drevo do garáže? Nielen tam

Druhým nástrojom v sade bola kotúčová píla na drevo. Jej výhodou je možnosť nastavenia sklonu rezania, čo ocenia domáci kutili, ktorí pracujú s drevom častejšie. Ja som mal už dlhšie v garáži jeden regál, ktorému ale chýbala spodná polička. V rohu mi zas prevyšovala OSB doska, ktorá mi zostala zo stavby stropu a tak som si povedal, prečo ju nevyužiť. Nameral som si rozmery z regálu a šup s doskou von na improvizované „kozy“.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Narezanie je otázkou pár sekúnd, v balení je už dodaný rezný kotúč na drevo a vďaka ochrannému krytu sa nemusíte báť, žeby ste mali po okolí množstvo pilín. Jeho význam je samozrejme aj v ochrane pred zranením, ak napríklad zapnete pílu skôr, ako ju priložíte k drevu. OSB doska odrezaná, položená do regálu a už som samozrejme poslednú poličku využil na odloženie množstva náhradných dielov. Ale aspoň sa mi len tak ďalej nepovaľujú na zemi.

Klasicky, nová polička a už je hneď plná vecí. Ale vďaka tomu ich nemám len tak opreté pri stene či položené na zemi. Píla a OSB doska pomohli.

Keďže v zime kúrim tvrdým drevom v kachľovej peci, vždy na začiatku mám problém dobre rozkúriť. Ak tak využívate doma v zime aj drevo na kúrenie, toto bude určite aj niečo pre vás. Keďže nechcem do pece dávať mäkké drevo aby mi nezanieslo prieduchy a komín príliš rýchlo, vždy som sa snažil rozkúriť len tým tvrdým dubovým drevom. Na to ale potrebujem menšie kúsky.

Kto kúri v garáži či dome drevom, určite mu príde píla na rezanie vhod.

No a v tomto prípade opäť pomohla kotúčová píla. Jednoducho som si narezal drevo na menšie kúsky, ktoré prehoria rýchlejšie a tak ľahšie rozkúrim celú pec. To samozrejme platí aj pre krby či piecky v garážach, kde si takto môžete pred zimou či počas nej narezať rôzne drevo (nepredpokladám, že v takých podmienkach kúrite len suchým tvrdým drevom).

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Výhodou píly je jej možnosť nastaviť na rezanie pod uhlom.

Vŕtačka do každej domácnosti a nielen tam

Čo nám tu ešte zostalo? Posledným nástrojom zo sady je aku príklepová vŕtačka. To je asi tak univerzálna vec, že ju poznajú a využívajú v domácnosti nielen muži, ale aj nežnejšie pokolenie. Výhodou tejto konkrétnej zo sady je okrem príklepu aj nastavenie sily, pri ktorej už nebude uťahovať. Jednoducho ak chcete zavŕtať samorezku do jemnej drevotriesky, nastavíte si nižší krútiaci moment (otočným ovládačom si nastavujete hodnoty len podľa vopred predurčených čísel, ale to stačí) a nestane sa vám, žeby ste ju prevŕtali alebo zničili povrch do ktorého vŕtate.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Príklep je už samozrejme slabší, nemôžeme to porovnávať so silnou príklepovo vŕtačkou, ale to ani nie je účelom tejto sady. Rovnako ako nebudem porovnávať flexu či pílu s tými drahými nástrojmi, nebudem to robiť ani s vŕtačkou. Jej obrovskou výhodou je tak fakt, že dostanete za menej ako 300 eur 3 nástroje a 2 akumulátory s nabíjačkou, môžete ich ihneď využívať a reálne pre domáceho kutila nepotrebujete kupovať násobne drahšie prístroje.

V sade máte 2 batérie, jednu menšiu s 1,5 Ah kapacitou a druhú väčšiu s 4 Ah kapacitou.

Okrem garáže ich môžete využiť aj v domácnosti a tak sa vám už nemusí stať, že si budete musieť niečo z toho požičiavať od suseda. Vďaka akumulátorovému prevedeniu ani nemusíte premýšľať, kde máte najbližšiu zástrčku, prípadne hľadať predlžovací kábel. A obzvlášť je to výhoda pre tých, ktorí majú samostatne stojacu garáž bez vlastnej elektrickej prípojky, pre nich je takýto pomocník doslova jedinou možnosťou, ako niečo v garáži spraviť či opraviť. A že takých garáží je na Slovensku, to asi nemusím ani pripomínať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 24 obrázkov