Prvý školský deň sa podpisuje aj na hustote áut. Počas celého týždňa radšej vyrazte z domu skôr. 

Trend je taký, že množstvo rodičov - vodičov vozí deti na druhý koniec mesta. Ak deti nevyužívajú svoje nohy alebo MHD, tak ich vozí rodič. A už samotná cesta cez väčšie mesto v zápche vytvára stres. Následne nemožnosť zaparkovať pri škole je druhý väčší podnet k stresu. Neorganizovaný prechod detí povedzme od zastávky k bráne školy je tretím, a tak by sme mohli ísť postupne ďalej. Prvé dni to môže byť pre rodiča - vodiča naozaj stresujúce. Nekričte potom v aute na svoje deti. Oni majú stres tiež a často väčší, ako je ten váš. U detí však stres zo školy zvyčajne čoskoro pominie. U rodiča - vodiča však nastupuje takmer každé ráno.  

Pred školami, umeleckými školami a družinami si milí vodiči dávajte väčší pozor. Myslite na cudzie deti tiež, keď to oni sami ešte nedokážu chápať alebo myslieť na následky.

Čo dnes robila polícia? 

Policajti dohliadali na plynulosť cestnej premávky, ktorú v prípade potreby riadili a usmerňovali. Chrániť školákov v tento deň je pripravený maximálny počet nielen dopravných a poriadkových policajtov, ale aj policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície. Dokonca asistovali mestské, či obecné polície a dobrovoľníci. 
 
Všetci dobre vieme, že s nástupom detí do školy stúpa aj ich nehodovosť. Aby rodičia predišli tragédiám na cestách, je dôležité, aby dopravnej výchove venovali veľkú pozornosť od najútlejšieho veku a sami im boli príkladom.
 

Toto vštepujte svojim deťom: 

  • môžeš vstúpiť na vozovku len vtedy, ak sa pozrieš vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a len vtedy, ak sa nepribližuje auto;
     
  • nesmieš vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu znemožňujú výhľad;
     
  • musíš cez cestu prechádzať po priechode pre chodcov;
     
  • musíš cez cestu prechádzať najkratším smerom – kolmo;
     
  • nesmieš vstúpiť na vozovku, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov;
     
  • môžeš prechádzať cez cestu na zelený signál a prechod dokončiť aj vtedy, keď sa rozsvieti červená.

Je dôležité, aby ste svojim deťom vysvetlili základné pravidlá a aspoň niekoľko dôležitých dopravných značiek. Tieto pravidlá si s nimi raz za čas opäť zopakujte. Opakovanie je matkou múdrosti v každom veku. Užitočné je, ak rodič prejde s dieťaťom celú trasu do školy tak, aby to neskôr zvládlo bez problémov aj samé. Nájdite si čas, a choďte aj viackrát, ak to menší školák nezvláda, alebo vidno pochybnosti. 


Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie zorientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke. Ak dieťa bude chodiť do školy samé, je potrebné zvoliť preň najbezpečnejšiu trasu, a to aj vtedy, ak nebude najkratšia.


Dieťa v cestnej premávke musí byť viditeľné. K nešťastiu prichádza často preto, lebo vodič dieťa na ceste jednoducho nezbadá. Rodičia môžu hroziace riziko znížiť tým, že budú svoje deti obliekať nielen pohodlne, ale i dostatočne pestro, prípadne opatria jeho odev, školskú tašku, topánky, čiapku reflexnými nášivkami či odrazkami tak, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáka a zvýšil svoju pozornosť.


Aj vodiči musia zvýšiť pozornosť, pretože reakcie detí môžu byť oneskorené. Vodiči sa musia snažiť najmä predvídať a taktiež sledovať situáciu hlavne v okolí škôl, zastávok a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, detí i starších ľudí. Vodiči by v blízkosti priechodov pre chodcov mali znížiť rýchlosť. Chodci tým získajú dosť času, aby dokončili prechádzanie.


Situáciu v cestnej premávke treba pozorne sledovať, a pokiaľ vodič vo vedľajšom jazdnom pruhu zníži rýchlosť jazdy a zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov, taktiež okamžite znížime rýchlosť jazdy a zastavíme vozidlo, aby bol umožnený bezpečný prechod cez cestu všetkým chodcom.

Čím deti ochrániť a čím ich potešiť? 

Ak vaše ratolesti chodia do školy samé, myslíte na to, že čoskoro bude ráno tma a aj poobede bude skôr tma. Nezabudnite im na školskú tašku nalepiť reflexný prvok, alebo reflexnú vysačku. Ak vaše deti chodia do školy na bicykli, nezabudtnite im kúpiť vhodnú prilbu. Nezabudnite na osvetlenie. Odrazky vpredu a vzadu nestačia. Zaobstarajte im preto biele aj svetlo dopredu, a červené dozadu

Prvé školské dni môžu byť pre dieťa mimoriadne stresujúce. Ja keď som bol malý, tak som sa po škole s obľubou hral s autodráhou, alebo rôznymi spoločenskými hrami s auto-tematikou. Tie si navyše môžu so sebou brávať aj do školy. To môže zabezpečiť, že cez prestávky nebudú vystrájať a neprinesú tak domov zbytočne poznámku :)

Zdroj: minv.sk; Foto: petrzalcan, Produkty: Autokelly.sk