Nové bezdrôtové spojenie je realizované pomocou Wi-Fi, nie cez Bluetooth, ktorý by ste na tento účel predpokladali. Telefón tak môže ostať vo vrecku - alebo bezpečne odložený v inovovanom Phoneboxe. Škoda technológiu MirrorLink ponúka v príplatkovom balíku SmartLink, ktorý okrem MirrorLinku podporuje aj Android Auto a Apple Car Play. Tento balík je k dispozícií k infotainmentu Bolero 6,5", Amundsen 6,5" a Columbus 8".

MirrorLink umožní v prvom rade prehrávať multimédiá uložené v smartphone na obrazovke a reproduktoroch multimediálneho systému v aute. Je to tiež spôsob, ako do auta dostať online konektivitu s internetom. Vďaka dátovému pripojeniu telefónu a aplikáciám podporujúcim MirrorLink je možné v aute prehrávať hudbu z online rádií alebo kontrolovať aktuálnu predpoveď počasia. Škoda dokonca vytvorila vlastné aplikácie pre Android ako ŠKODA MFA Pro alebo ŠKODA Drive, ktoré umožňujú prístup k detailným informáciám o stave auta. A toto všetko, teda MirrorLink, je možné si objednať takmer do každého modelu od Škody, od Fabie až po Superb.

MirrorLink, teda jeden z najnovších spôsobov prepojenia smartfónu s infotainmentom auta, už nové Škody zvládajú aj bez použitia USB káblu.

Aj bezdrôtové nabíjanie telefónu 

Prepojenie s USB káblom však malo jedno nepopierateľné plus: telefón bol zároveň aj nabíjaný. Inovovaný Phonebox (schránka na telefón) rieši aj tento problém, i keď nie absolútne, ale elegantne. Umožňuje totiž bezdrôtové nabíjanie telefónu pomocou štandartu Qi. Daný telefón teda musí bezdrôtové nabíjanie podporovať, a to sa dnes týka len drahších a tiež nie všetkých modelov. Niektoré telefóny bezdrôtové nabíjanie podporujú priamo, niektorým k tejto funkcionalite treba vymeniť zadný kryt batérie za taký, ktorý má aj anténu.

Qi nabíja výkonom do 5 wattov, čo je rovnaká hodnota ako majú jednoduché moderné nabíjačky pre smartfóny (5V, 1A). Rýchlosť nabíjania (a životnosť batérie) by teda mala ostať nezmenená. Keď už riešime životnosť, je vhodné spomenúť, že batérie nemajú veľmi v láske ďalšie nabíjanie po dosiahnutí plného nabitia. Môžem predpokladať, že sa na tento problém pri vývoji Phoneboxu nezabudlo, tlačová správa priamo komentuje, že telefón a nabíjacia stanica spolu komunikujú. Phonebox okrem novinky v podobe bezdrôtového nabíjania inak preberá vlastnosti predchodcu, a teda zosilnenie telefónneho GSM signálu o približne 20% vďaka použitiu antény na streche auta. Vďaka kvalitnejšiemu signálu má telefón nižšiu spotrebu energie a vylepšuje kvalitu hovoru. A ako plus je fajn mať si kam odložiť svoj telefón. Phonebox bude k dispozícii iba pre Octaviu a Superb.

Zdroj: tlačová správa