Nikdy som nebol fanúšikom hybridov, chápem však ich význam pre určitý typ vodičov. Nový benzín-elektrický systém vo prepracovanej Corolle však posunul jeho prednosti ešte ďalej. Dokonca až tak, že ma prekvapil. Samozrejme v dobrom. K tomu všetkému sa dostaneme neskôr, teraz sa pozrieme na samotný facelift.

Ten priniesol pár drobných zmien a laik si ich preto takmer vôbec nemusí všimnúť. Zase na druhej strane... prečo meniť čosi, čo sa dobre predáva. Najviac asi zaujme iný dizajn predných svetiel, ktoré dostali odlišnú grafiku denných LED. Dôležité je však niečo iné.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

LED s vyrezávaním až v najvyššej výbave

Na test som mal verziu GR Sport, ktorá pracuje rovnako ako základ s LED svetlami. Síce miesto parabolických sú tu použité projektory, dôležité však je, že vždy ide o diódy. Rozdiel, ten výrazný, nastáva až s výbavou Executive, s ktorou máte v sérii adaptívne diaľkové svetlá. Teda s funkciou vyrezávania v diaľkovom režime. Pre mňa osobne asi najväčší pomocník pri nočnej jazde. Veľká škoda, že si túto funkciu nie je možné nakombinovať s nižšími výbavami, takže ak jazdíte veľmi často v noci, odporúčam ísť už len kvôli tomuto systému do Corolly Executive.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Dosvit stretávacieho i diaľkového režimu je pritom perfektný, na ceste nemáte žiadne tmavé fľaky a podobne. V testovanom auto bolo manuálne nastavenie výšky svetiel, predpokladám, že v Executive s adaptívnym režimom diaľkových svetiel už bude automatické, za ktoré by som sa prihováral pri každom LED.

A ešte pár slov k asistentovi diaľkových svetiel. Ten som musel po pár kilometroh vypnúť. Jednoducho nepracuje tak, ako by som si to predstavoval. Diaľkový režim aktivuje na môj vkus neskoro a vypína ho tiež veľakrát až po bliknutí protiidúceho auta. To sa mi stávalo už za volantom auta pred faceliftom, v tomto smere sa teda veľa nezmenilo. Inak sú ale svetlá stále nadpriemerne dobré.

Podvozok je izolovaný tak dobre, ako sa dá

Na aute boli príplatkové 18-palcové disky, obuté do pneumatík s rozmermi 225/40 R18. Aj keď ide na prvý pohľad o pomerne nízky profil, pravdou je, že odtlmenie vďaka mäkkým silentblokom vám dá zabudnúť, na akých pneumatikách jazdíte. Vážne ma prekvapilo, ako komfortne dokáže Corolla jazdiť aj po rozbitých bratislavských cestách.

Napriek tomu pri rýchlejšej jazde na okreskách nebudete mať pocit, že by vám auto chcelo na nerovnostiach odskakovať. Zladenie tlmenia a pruženia je skutočne výborné, obával by som sa len o životnosť 18-palcového obutia a diskov. Predsa len, vy síce necítite rany do volantu, koleso ich však musí tak či tak zvládnuť.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Klasické tlačidlá odchádzajú

V interiéri prebehlo tiež niekoľko zmien, tie však nemusia každého potešiť. Tou dobrou správou je, že bežné ovládanie klimatizácie ostalo na svojom mieste. Horšou je, že na displeji neostali žiadne hardwarové tlačidlá a okrem ovládania hlasitosti či vypnutia systému je už všetko dotykové. Navyše samotné tlačidlá hlasitosti kládli pomerne veľký odpor, obyčajný otočný ovládač by bol príjemnejším riešením.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Na druhú strane Toyota výrazne zlepšila infotainment. Je užívateľsky príjemnejší, graficky veľmi slušne navrhnutý. Aj samotná navigácia konečne vyzerá moderne a nemáte pocit, že pozeráte na desať rokov starú techniku. Za to veľký palec hore. S novým infotainmentom však objavil menší problém s pripojením telefónu prostredníctvom Bluetooth.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Niečo podobné sa už stalo v dvoch Lexusoch, ktoré sme mali na test, mne v Corolle a nedávno tiež v testovanom Hiluxe, ktorý onedlho nájdete v rubrike testov na partnerskej stránke Proficars. Tým chcem povedať, že ide zrejme o systémovú chybu a nie problém jedného konkrétneho auta. A ako sa to prejavuje? Približne raz za pol hodinu sa telefón odpojil, prestala hrať hudba a po chvíľke sa zas pripojil. Je to dosť otravné, sem tam sa totiž stalo, že sa mobil už nepripojil, takže som ho musel opäť spárovať manuálne.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

V najnovšej Corolle konštruktéri a dizajnéri zmenili tiež prístrojový panel. Môžete si ho individuálne nastaviť, zmeny ale nie sú zásadné. Napríklad mapu za volantom nezobrazíte. Zo začiatku mi chvíľu trvalo, kým som si nastavil jednotlivé údaje z palubného počítača tak, ako som ich chcel vidieť, potom už stačilo len medzi nimi prepínať.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Namiesto adaptívnych tempomatov mám radšej tie staršie, pasívne, ale Corolla milo prekvapila. Ak totiž chcete, môžete adaptívny režim vypnúť a jazdiť ako kedysi. To je obrovské plus a ponúka to len máloktorá značka. Slušne fungoval aj asistent udržania v jazdnom pruhu, ktorý nekľučkoval na ceste ako vodič s dvomi promile. Vyskúšal som nechtiac aj automatické brzdenie pred prekážkou, keď som chcel zacúvať k vysokej tráve a auto „duplo“ na brzdy pre prípad, žeby som tam nemal trávu ale stenu. Trocha ma ale sklamala zadná kamera, ktorá by mohla mať kvalitnejší výstup, facelift ju nevylepšil. Pred desiatili rokmi by bola ešte na úrovni, dnes už nestačí, navyše najhorší obraz má v noci, keď oči vzadu nutne potrebujete.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Vylepšený hybrid

Corollu pred faceliftom som mal na test so slabším hybridným motorom so štvorvalcom 1.8, teraz to bola naopak najsilnejšia verzia s dvojlitrom, ktorá posilnila na systémových 144 kW, teda 196 koní. Maximálku má stále rovnakú, ako slabší hybrid, 180 km/h, ale je schopná zrýchliť z miesta na stovku za 7,7 sekundy. To je veľmi slušný výkon, nezabúdajte, že sa bavíme o rodinnom hybridnom aute, ktoré má primárne šetriť prevádzkové náklady.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

A to ide Corolle viac ako dobre. Takmer vždy sa rozbieha na elektriku. To pomáha zvyšovať efektivitu a spaľovací motor sa následne postará o pohyb vo vyšších rýchlostiach. Výrobca uvádza priemernú spotrebu v rozsahu od 4,4 do 4,7 l/100 km a na našom okruhu sme dosiahli presne 4,5 l/100 km. To je o tri deci menej v porovnaní s kedysi testovanou slabšou verziou. Inak povedané, skvelý výsledok, takto úsporne som s hybridom zatiaľ nejazdil.

V porovnaní so starším hybridom nové auto jazdí citeľne častejšie na elektriku, a to nielen v meste ale aj mimo neho. A rozdiel v jazdách na spotrebu a bez obmedzovania? Veľmi malý. Pod 4 l/100 km som sa nedostať, rovnako ani cez 5 l/100 km. Možno pri dlhodobej jazde po diaľnici nad 130 km/h by to išlo, mám ale vo zvyku dodržiavať predpísané limity. Hybrid tak má obrovskú výhodu pre vodičov, ktoré veľmi neriešia jadzný štýl. Evidentne je totiž možné aj s ťažšou pravou nohou jadziť za málo.

Spaľovací dvojliter pracuje s časovaním ventilov ovládaným elektromotorom na sacej vačke a pomocou tlaku motorového oleja na výfukovej. Motor má priame i nepriame vstrekovanie, vonkajší EGR ventil s chladičom a tiež časticový filter. Je umiestnený blízko motora hneď za zvodmi, riadiaca jednotka sníma diferenčné tlaky jedným snímačom pred filtrom (pomer medzi tlakom v potrubí a atmosférickým tlakom). Systém čistenia by mal byť užívateľsky jednoduchý, bez zásahu vodiča a mal by vydržať celú životnosť auta.

Pri otvorení kapoty ma prekvapil, že motor nemá žiadny pomocný drážkovaný remeň na pohon príslušenstva. Je to dané tým, že okrem elektrického kompresora klimatizácie, elektro-mechanického riadenia či generátora v telese prevodovky, je aj vodná pumpa elektrická. Odpadá tak výmena remeňa či rôznych šponovacích a vodiacich kladiek. Samotný spaľovací motor má rozvodovú reťaz bez výmenného intervalu.

Prevodovka nie je obyčajné CVT, ako by sa z názvu mohlo zdať. Ide o komplikovaný systém štvorhriadeľovej prevodovky. Prvý hriadeľ je spojená s motorom prostredníctvom lamelovej spojky a je na nej olejové čerpadlo, generátor a planétové súkolesie. Na druhom hriadeli je namontovaná redukčná prevodovka a elektromotor. Na treťom pracuje predlohové koleso a hnacie koleso koncového prevodu, odkiaľ ide krútiaci moment na štvrtý hriadeľ, kde je hnané koleso koncového prevodu a diferenciál. Z popisu je jasné, že po naštartovaní spaľováku hneď „beží“ olejové čerpadlo aj generátor, ale systém môže byť poháňaný len samotným elektromotorom z druhého hriadeľa. Na displeji infotainmentu vidíte aktuálny stav, či už idete na trakčnú baterku, motor nabíja akumulátor, respektíve naraz poháňa kolesá s elektromotorom.

Zaujímavá je tiež chladiaca časť motora a batérie. Spomínané elektrické vodné čerpadlo je riadené jednotkou motora a systém má dva okruhy. Jeden chladí spaľovací agregát a vyhrieva kabínu, druhý zabezpečuje chladenie hybridného systému. A čo chladenie prídavného akumulátora pod zadnými sedadlami? V ľavej časti zadnej lavice je vetracia mriežka s filtrom, ktorou prúdi chladiaci vzduch. Toyota ju odporúča čistiť vysávačom a zabezpečiť, aby sa do tohto priestoru nedostali malé predmety, prípadne ho neprekrývalo oblečenie. V každom prípade chladenie negeneruje žiady zvuk, ktorý by vás mohol rušiť.

Otvor pod zadnými sedadlami slúži na chladenie batérie, snažte sa ho udržiavať v čistote.

Rekuperácia

Zatiaľ čo staršia Corolla mala páku voliča s režimom B, teda silnejšou rekuperáciou, v aktuálnom aute ho nenájdete. Myslel som si, že mi bude chýbať, ale nestalo sa tak. V bežnej premávke vďaka integrácii kamery do rekuperačného systému vám auto spomaľuje podľa premávky. Ak pred vami nie sú prekážky, po uvoľnení pedálu akcelerátora auto takmer plachtí. Ak je pred vami vozidlo a začne brzdiť, systém spustí maximálnu možnú rekuperáciu. Je to jednoduché a intuitívne riešenie, ktoré vás v ničom nebude obťažovať.

Páčilo sa mi tiež, že auto vo vyššie popísaných prípadoch automaticky aktivuje brzdové svetlá, ľavého pedálu sa nemusíte ani dotknúť. To je rozumné. Niektoré elektromobily to nerobia, čo je podľa mňa chyba a nebezpečné pre vodičov za vami. Pri stlačení brzdy začne systém v závislosti na rýchlosti a intenzite zišliapnutia najprv rekuperovať a až následne brzdiť konvenčnými brzdami. V nízkej rýchlosti ihneď brzdí prevádzkovými brzdami, pri strednej využíva najprv čo najviac rekuperácie a pri vyššej tempe naopak len čiastočne rekuperuje a opäť hneď brzdí prevádzkovou brzdou. Je to cítiť aj pri dobrzdení, keď máte konštantne stlačený ľavý pedál a tesne pred zastavením ho musíte stlačiť ešte o niečo silnejšie, keďže Corolla dovtedy len rekuperovala a ešte potrebuje posledný impulz prevádzkovou brzdou.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Záver

Nová generácia hybridnej techniky od Toyoty je mi sympatická. Stále má svoj okruh užívateľov, ktorým sa hodí o niečo viac (napríklad vodičom jazdiacim v meste a kolónach, ale bez možnosti nabíjať trakčný akumulátora doma zo zásuvku). Spotreba o niečo klesla, výkon pritom narástol na hranicu, ktorú sme pred dvadsiatimi rokmi považovali za dostatočnú aj pre ostrý hatchback. K tomu Corolla dobre vyzerá a modernizácia to len vylepšila. Kto hľadá relatívne väčšie auto do mesta, zároveň sa nechce uskromňovať ani na dlhších cestách, ale záleží mu hlavne na výške prevádzkových nákladov, tento hybrid má svoje pevné a zaslúžené miesto pod slnkom.

PLUSY:

+ stále HW ovládanie klimatizácie;

+ nízka hlučnosť v interiéri;

+ perfektná spotreba;

+ skvelé LED svetlomety;

+ komfortný podvozok;

+ pri rekuperácii svietiace brzdové svetlá;

+ vylepšený infotainment;

+ žiaden vonkajší remeň na pohon príslušenstva;

+ možnosť prepnúť z adaptívneho na normálny tempomat.

     

MÍNUSY:

- zadná kamera;

- nemožnosť mať adaptívne diaľkové LED v nižšej výbave;

- odpájanie telefónu cez BT

- AutoHold funkciu musíte vždy po štarte aktivovať.

Typ karosérie: kombi
Trieda / kategória: nižšia stredná trieda
Vonkajšie rozmery (mm): 4 650 x 1 790 x 1 435
Druh pohonu: hybridný, spaľovací zážihový štvorvalec + elektromotor
Zdvihový objem (ccm): 1 987
Počet valcov / ventilov: 4/16
Maximálny výkon (kW / ps): spaľovák 112 (152), elektromotor 70 (95)
systémovo 144 (196)
Maximálny krútiaci moment (Nm): spaľovák 190, elektromotor 185
Maximálna rýchlosť (km/h): 180
Zrýchlenie 0 - 100 km/h (s): 7,7
Spotreba mesto/mimo/mix (l/100 km): 4,4 až 4,7 výrobca, TS test 4,5
Prevodovka: e-CVT, 4-hriadeľová s lamelovou spojkou
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1 440 až 1 535
Celková hmotnosť (kg): 1 955
Pohon: predných kolies
Rozmery kolies: 225/40 R18
Rozchod (p/z), rázvor (mm): 1 530 vpredu aj vzadu, rázvor 2 700
Objem nádrže: 43 litrov
Objem kufra: 581 až 1 591 litrov
Cena ( Euro ): 36 690