Mazda RX-7 je v pomerne dobrom stave

Celé pátranie je založené na historke povrávajúcej o dievčati, ktoré zhodilo priateľov pickup do rieky po tom, ako jej bol neverný. Veľa žien sa s týmto určite dokáže stotožniť. No to, čo našli potápači, je priam šokujúce. Na dne rieky ležalo až 6 áut! V americkom meste Portland zrejme žije veľa neverných mužov. Prvým vyloveným autom bola Mazda RX-7 prvej generácie, ktorá tam ležala roky na streche. Čas na dne jazera si síce vybral svoju daň, no šikovné ruky by ju možno dokázali priviesť k jej pôvodnej kráse. V prvom videu sa venujú prevažne záchrane Mazdy, ale na dne vidíme aj vzácny Ford Mustang Mach 1 Fastback. Okrem neho našli pickup Chevrolet Luv, ktorý by mohol patriť spomínanému neverníkovi. Na dne sa nachádzajú aj ďalšie dva pickupy a jedno osobné auto od Chevroletu, no je mimoriadne náročné identifikovať presný typ.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Vzácny Mustang je zrejme bez šance

V druhej epizóde sa potápačom pomocou vzduchových balónov podarilo zachrániť aj spomínaný Mustang. Ten si na dne rieky zrejme pobudol ešte dlhšie. Zub času sa ňom poriadne vyzúril a počas vyťahovania z neho vypadol motor. Zachrániť Mustang bude s najväčšou pravdepodobnosťou nemožný výkon, keďže už pri samotnom vyťahovaní sa doslova rozpadal. Či už časť karosérie, alebo samotná kľučka sa rozpadla doslova na prach. Zaujímavé je, že všetky okná to prežili. Až pokým ich potápači nemuseli rozbiť. V aute bolo totiž toľko blata, že bolo príliš ťažké na vytiahnutie.

Po niekoľkých pokusoch, ktoré celé auto zničili ešte viac, sa to konečne podarilo. Bolo vonku z rieky, no ostala z neho iba kopa šrotu. Určite za to mohlo aj pomerne necitlivé vyťahovanie, ale tím potápačov nemal inú možnosť. Zaujímavé by bolo zistenie, v akom stave by auto ostalo, ak by ho zdvihol napríklad žeriav. Takto zhrdzavenú kostru vozidla by však bolo mimoriadne nebezpečné zdvíhať do vzduchu. Ak sa teda ešte niekto pýta, prečo ľudstvo nevytiahlo Titanic z dna oceánu, tu je odpoveď. Neostalo by z neho nič.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov