Aby sme boli konkrétni, kamera do auta kontroluje pohyb v jazdných pruhoch, dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od vozidla pred vami a asistuje pri rozjazdoch v kolónach alebo na semaforoch. Modely vybavené GPS modulom tiež môžu upozorňovať na rýchlostné radary a nebezpečné miesta. Poďme sa teraz pozrieť na súčasné tri najlepšie kamery do auta, ktoré si môžete do svojho automobilu zaobstarať.

TrueCam A7s


TrueCam A7S je na trhu už niekoľko rokov a za tú dobu sa toho veľa naučila. Pravidelné aktualizácie v poslednej dobe priniesli spomínané bezpečnostné asistenčné funkcie, ktoré vás môžu v nebezpečnej situácii včas upozorniť a predísť tak nepríjemným situáciám. Kamera dokáže strážiť jazdu v jazdnom pruhu a kontrolovať vzdialenosť auta pred vami. Vďaka GPS modulu sa môže zaznamenávať aktuálna pozícia do kamerového záznamu alebo sa môže na displeji zobrazovať vaša aktuálna rýchlosť, ktorou idete. Upozorňuje na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti a tiež na rýchlostné radary, ku ktorým má aktualizované podklady z 36 európskych krajín. Rolu čierne skrinky zvláda samozrejme bravúrne, kvalitný snímač nahráva v rozlíšení Full HD+, pozorovací uhol je 130° a poteší aj nočný režim a WDR funkcia.

Eltrinex LS500 GPS


Eltrinex LS500 GPS je ďalšou kamerou, ktorá má bezpečnostné asistenčné funkcie. Okrem nich zvláda natáčať v rozlíšení až 2K, čo zodpovedá 2560 x 1080 obrazovým bodom. Záber je teda veľmi širokouhlý, v zázname z vozidla je viditeľná aj veľká časť za hranicou krajnice. Zodpovedá tomu aj pozorovací uhol sa 170°. Kamera sa upevňuje na čelné sklo magnetickým držiakom, čo je z hľadiska praktickosti najlepšie možné riešenie. Spomínané asistenčné funkcie zahŕňajú stráženie jazdy v jazdnom pruhu a upozornenie na rýchlostné radary.

Yi Dashboard Camera


Yi Dashboard Camera síce neponúka takú pokročilú bezpečnostnú asistenciu, za to je však v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi výrazne lacnejšia a má funkcie, ktoré predchádzajúce kamery do auta nemajú. ADAS systém (stráženie jazdných pruhov) pri spárovanie s mobilným telefónom, na ktorom beží GPS, je možná. Z vyššie uvedeného vypliva, že kameru možno pomocou Wi-Fi modulu párovať s chytrým telefónom, nastavovať ju a prenášať uložené videá. Samotné nahrávacie schopnosti sú na výbornej úrovni - kamera dokáže natáčať až vo 2K, širokouhlý záber má 165 ° a optika ponúka prepracovaný WDR režim. Tiež má veľký 2,7 palcový display a relatívne malé rozmery.

Tretie oko za každé čelné sklo


Tieto kamery občas pezývané čierne skriny s pokročilými asistenčnými funkciami získavajú v bežných automobiloch nový rozmer. Autokamera vám ta poslúži nielen  v prípade potreby dôkazného materiálu, ale môže vás ochrániť pred veľkými škodami pri chvíľkovej nepozornosti, pri mikro spánku, keď by hrozilo vyjdenie z cesty alebo stret s vozidlom pred vami.

Dobrou správou je, že výrobcovia neustále tieto systémy zdokonaľujú a s pravidelnými aktualizáciami softvéru sa asistenčné funkcie posúvajú k lepším a presnejším výsledkom. Moderné modely kamier, vrátane spomínaných v článku, natáčajú vo výbornej kvalite. Nočný režim dokáže uspokojivo eliminovať svetlá od protiidúcich áut. Čitateľnosť ŠPZ alebo dopravných značiek z každého záberu autokamery je samozrejmosťou.