V podmienkach strednej Európy sa síce nebavíme o kráľovských triedach šprintérskeho cirkusu – ani neexistuje vhodné zázemie pre bezpečné závodenie dragstrov schopných akcelerovať za štyri sekundy na rýchlosť 500 km/h, ale veru 7 a 8-sekundové mašinky na štvrťmíli a cieľové rýchlosti až 300 km/h má možnosť zažiť už aj slovenské publikum. Nehovoriac o rýchlo napredujúcej streetovej scéne, kde sa už v hojnom počte objavujú 9 a 10-sekundové rakety s evidenčnými číslami. Na 4-ciferné hodnoty výkonov áut, resp. v prípade jednej stopy na údaje 500 až 600 k sme si tak zvykli už aj v našich „skromných“ podmienkach.

Nadšencov šprintérskych duelov čaká v roku 2023 päť majstrovských kôl. Pretekári si sily zmerajú tradične v troch základných kategóriách - Autá Profi, Autá Street a Motocykle, ktoré sa následne delia na triedy podľa objemu, pohonu či preplňovania. V poradí už 19-ty ročník slovenského šprintérskeho šampionátu odštartuje 16.apríla spoločným maďarsko-slovenským majstrákom na letisku Kiskunlacháza, situovanom v blízkosti metropoly našich južných susedov. Tam sa na penetrovanej trati porovná technika v rámci Drag Wars HU vs.SK.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 21 obrázkov

Druhou zastávkou seriálu bude 1.mája Slovakia Ring, kde sa môžu milovníci nabúchaných vozidiel tešiť v rámci Drag, Drift & Tuning majálesu okrem šprintov na 304,8m (1000stôp), na závody v driftingu, stunt show a výstavu jedinečných áut spojenú s meraním dB audio a výfukov v paddocku. Nasledovať bude trenčiansky Power fest, spojený tradičným zrazom amerických áut, ktoré 27.mája predvedú burnout show a zapoja sa aj do zápolenia na štvrťmíli. Tieto preteky budú zaradené navyše aj do maďarského šampionátu a usporiada sa tu aj Honda meeting. 

Scéna sa 1.septembra vráti na okruh Slovakia Ring, aby si diváci na Power feste s doplnkovým názvom "Drag, Slalom a Tuning day" prišli na svoje pohľadom na priamočiaru jazdu „drag banditov“ na cieľovej rovinke aj umenie slalomárov točiť volantom. Nuda v paddocku opäť  nebude – konať sa bude show & shine a na svoju každoročnú stretávku sa tešia majitelia áut značky Subaru.

Ročník 2023 vyvrcholí 7.októbra Power festom na kvalitnom betóne letiska v Trenčíne. Boj s časom predvedú pretekári na autách i motocykloch na dráhe dlhej 402m, zraz upravených áut doplní stretnutie old- a youngtimerov a odmerajú sa opäť aj tlaky šialených aparatúr. V závere roka sa okrem toho úspešní aktéri môžu pripraviť na opäť zaujímavé vyhodnotenie sezóny...

Šprintérsky kalendár MSR 2023:
16.4. - letisko Kiskunlacháza (HU): DRAG WARS HU vs.SK
1.5. - Slovakia Ring: Power fest - DRAG, DRIFT & TUNING majáles
27.5. - letisko Trenčín:  Power fest & US Cars meeting                                     
1.9. – Slovakia Ring:  Power fest - DRAG, SLALOM & TUNING day
7.10. - letisko Trenčín:  Power fest

Viac info: www.zrychlenie.sk

text & foto: Slovenská šprintérska asociácia