Rally Estónsko bola rozdelená až do štyroch súťažných dní (štvrtok – nedeľa) pričom na posádky čakalo až 24 rýchlostných skúšok, ktoré predstavovali cez 300 súťažných kilometrov (314,16 km), čo je nemalá porcia. Na štarte ani tentoraz nechýbal Martin Koči s navigátorom Petrom Těšínským po boku ďalších 7 posádok. Po dvoch podujatiach JWRC figuroval Koči na 4. mieste so stratou 15 bodov na prvého. 

1. etapa 

Súťaž sa začala už vo štvrtok, avšak na programe bola len krátka superšpeciálka s dĺžkou 1,64 km. Na plnohodnotné rýchlostné skúšky sa však jazdci vybrali už v piatok ráno. Martin Koči začal veľmi dobre a na prvej piatkovej rýchlostke si pripísal druhý najrýchlejší čas. V nasledujúcich troch skúškach si pripísal jedno štvrté a dve tretie miesta, čo znamenalo priebežné druhé miesto celkového poradia JWRC so stratou 14,1 s na lídra. Druhá sekcia prvej etapy však nevyšla Martinovi úplne podľa predstáv, nakoľko sa ani raz nedostal medzi najlepšiu trojicu. Deň však ukončil na pozitívnej note, nakoľko mu po prvej etape patrila tretia pódiová priečka. Manko na lídra, ktorým bol Fín Sami Pajari však narástlo už na 36,3 sekundy. Nič však nebolo stratené.

Toto nie je fotomontáž :D

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

2. etapa

Sobotné ráno zastihlo Martina vo fantastickej forme a prvé tri erzety druhej etapy vyhral, čím stiahol stratu na prvé miesto a dokonca sa posunul na priebežnú druhú priečku. Vedúci Pajari však s Kočim na každej rýchlostnej skúške držal krok a tak Martinova strata bola po SS13 28,5 sekúnd. Zvyšných päť rýchlostiek neboli z Kočiho strany zrovna ohromujúce, no konštantne jazdil okolo 4. miesta a na konci druhej etapy stále figuroval na druhom mieste celkového hodnotenia JWRC. Vedúci Pajari dokonca odskočil už na rozdiel 38,2 s a prvé miesto tak bolo v nedohľadne. Martin však nesmel zaspať na vavrínoch, nakoľko len so sekundovou stratou si na jeho miesto brúsil zuby Jon Armstrong, pričom na štvrtom mieste s +6,0 sekundami figuroval aktuálny líder šampionátu JWRC Mārtiņš Sesks. 

3. etapa 

Aby si udržal druhé miesto, Martin potreboval ísť naplno. Do poslednej etapy však zvolil iné obutie než v sobotu a s autom sa trochu trápil. To malo za následok okamžitý prepad na tretiu priečku, pričom hneď na ďalšej rýchlostke spadol až na 4. miesto. Koči sa však nevzdával a bojoval ďalej, no podľa časov v jednotlivých erzetách bolo zrejmé, že sa necíti v aute úplne komfortne. Jeho nádeje na pódium zachránili až technické problémy Lotyša, ktorý sa trápil s posilňovačom riadenia. Do poslednej rýchlostnej skúšky tak Martin Koči nastupoval s náskokom 8,8 s na štvrtého a šanca na prvé tohtoročné pódium v JWRC vyzerala veľmi nádejne. Motoršport však vie byť krutý, o čom sa Martin v Estónsku presvedčil. Na poslednej rýchlostnej skúške totiž musel odstúpiť zo súťaže pre zlomenú poloos a vyhliadky na pódium sa rozplynuli. 

Zdroj: Martin Koči / Facebook

Bohužiaľ, aj taký vie byť motoršport. My však dúfame, že si Martin vyčerpal na túto sezónu už všetku smolu a podarí sa mu to dotiahnuť na pódium. Rýchlosť na to rozhodne má a výsledok na bedni by si zaslúžil. Šampionát JWRC bude pokračovať 13. - 15. 8. 2021 na Ypres Rally Belgicko. Mimochodom, celkovým víťazom Rally Estónsko sa stal Kalle Rovanperä na Toyote Yaris WRC. Dokonca prepísal aj jeden rekord, nakoľko sa vo svojich 20 rokoch stal najmladším víťazom podujatia WRC v histórii.