Rally Portugalsko bolo pre seriál JWRC len druhým podnikom sezóny po úvodnom Chorvátsku. Pre veľký šampionát WRC však išlo už o štvrté podujatie. Posádky sa museli popasovať až z 20 rýchlostnými skúškami, na ktorých ich dokopy čakalo 337,51 súťažných kilometrov na šotoline. Aj tentokrát sa v kategórii JWRC postavilo na štart osem posádok vrátane nášho Martina Kočiho so spolujazdcom Petrom Těšínským.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

1. etapa 

Prvú etapu nezačal Koči úplne najlepšie a ako v jednotlivých rýchlostných skúškach, tak aj v celkovom poradí sa pohyboval skôr v druhej polovici osmičky pretekárov. Od RS6, ktorú dokonca vyhral, sa však dostal do veľmi dobrého tempa a na konci etapy mu patrilo priebežné druhé miesto so stratou 25,7 s na lídra, ktorým bol Fín Sami Pajari. Na tretej priečke figuroval Lotyš Mārtiņš Sesks so stratou 44,5 s na prvého. Posádkam na nižších umiestneniach sa nevyhli technické problémy a odstupy sa pohybovali už v minútach. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

2. etapa 

Druhá etapa bola vôbec najdlhšou v súťaži. Pozostávala zo 7 rýchlostných skúšok, pričom až 6 z nich meralo viac ako 20 km. Martin začal veľmi dobre a konzistentnou jazdou bez väčších chýb sa stále držal v boji o najvyššie priečky. Po rannej sekcii figuroval na prvom mieste Mārtiņš Sesks, no Koči naňho na druhej priečke strácal len 11,5 s. Potom však prišla nešťastná RS12, kde Martina zradila poloos. Tá nevydržala napriek tomu, že sa Martin podľa svojich slov snažil „ísť čo najčistejšie ako sa dalo, no skrátka sa to stalo.“ Z druhej etapy rally tak musel odstúpiť čo automaticky znamenalo plus 10 minút za každú nedokončenú erzetu. Koči však nebol jediný koho tento problém postihol. Už v prvej etape museli pre poškodenú poloosu odstúpiť až dvaja jeho konkurenti z JWRC. Pre Martina to však znamenalo prepad na 4. miesto s priepastnou stratou +39:39,1 a sen o pódiu sa rozplynul.  

Martina Kočiho zradila poloos. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

3. etapa

Ani obrovská strata však Martina nespomalila. Práve naopak. Bez tlaku mohol naplno ukázať svoju rýchlosť a zo 4 skúšok poslednej etapy (posledná piata erzeta etapy bola zrušená) vyhral až 3 a v ostatnej skončil na druhom mieste. Bohužiaľ, priepastné manko z druhej etapy znamenalo napriek skvelému záveru celkové 4. miesto so stratou +38:44,8. Z víťazstva v kategórii JWRC sa tešil Mārtiņš Sesks a na druhom mieste skončil Sami Pajari.

Po dvoch podujatiach sezóny patrí Martinovi Kočimu priebežné 4. miesto celkového hodnotenia, pričom na vedúceho Sesksa stráca 15 bodov. Do konca sezóny JWRC ostávajú ešte tri podniky. Najbližšie preteky sa budú konať v Estónsku 15. - 18. júla 2021. 

Výsledky kategórie JWRC.