55. ročník Rallye Šumava Klatovy sa konal počas víkendu 8.-9.5. 2021. Na 83 posádok (z toho 19 R5-tiek a jedno WRC) čakalo 11 rýchlostných skúšok (keďže prvá bola vopred zrušená) rozdelených do dvoch dní s celkovou porciou viac než 150 súťažných kilometrov. Na štarte nechýbali tradičné mená českého šampionátu, teda Jan Kopecký (Škoda Fabia Rally2 Evo), Václav Pech (Ford Focus WRC), Filip Mareš (Škoda Fabia Rally2 Evo), Jan Černý (Škoda Fabia Rally2 Evo), Miroslav Jakeš (Škoda Fabia R5), Roman Odložilík (Škoda Fabia Rally2 Evo) či mladý Dominik Stříteský (Škoda Fabia R5), ktorý sa blysol fantastickým 4. miestom na Vallašskej rally.  

1. etapa

Ako Dominik Stříteský skvelo zakončil Valašskú rally, tak aj začal na Šumave. Hneď na prvej rýchlostnej skúške si totižto pripísal najrýchlejší čas a išiel tak do vedenia. So stratou 0,9 s mu však na krk dýchal Václav Pech, za ktorým o 7 desatín zaostal tretí Filip Mareš. Jan Kopecký figuroval po prvej erzete na štvrtej priečke so stratou 1,8 s na prvého. Ako však samotný Kopecký povedal, nerozhoduje prvá rýchlostka. Na zvyšných 6 erzetách prvej etapy prepol na vyšší level a suverénnym spôsobom ich všetky vyhral. Na ďalších priečkach však prebiehal zaujímavý boj pomaly o každú desatinu medzi Pechom, Černým, Marešom a Stříteským. Pech sa od RS5 usadil na celkovom druhom mieste, avšak na poslednej rýchlostke dňa ho zastihli problémy s turbom vďaka čomu stratil priepastné 4 minúty a vypadol z boja o pódium. Druhé miesto tak prevzal Jan Černý avšak už s veľkou stratou na vedúceho Kopeckého (+38,0 s). Tretiu priečku celkového poradia okupoval Mareš (+42,2 s) a na štvrtom mieste figuroval Stříteský (+1:04,8 s). Obaja jazdci však dostali 10-sekundovú penalizáciu (Mareš na RS3 za neskorý príchod do časovej kontroly a Stříteský na RS7 za predčasný štart).

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

2. etapa

Po prvej etape mal Jan Kopecký všetko vo svojich rukách a na 4 rýchlostných skúškach druhej etapy už nemusel „tlačiť na pílu“. Na druhej strane, po technických problémoch chcel stratu dohnať Václav Pech, ktorý úvodnú erzetu druhej etapy vyhral. Popritom vrcholil súboj o 2. miesto medzi Černým a Marešom, ktorých po RS9 delili len 4 sekundy. Na nasledujúcich dvoch rýchlostkách sa z víťazstva tešil najprv Černý a potom Kopecký, ktorého náskok činil 32,3 s. Boj o druhú priečku však bol stále otvorený, nakoľko spomínanú dvojicu Černý-Mareš opäť delili len 4 sekundy. Na poslednej rýchlostnej skúške dal Filip Mareš do toho všetko, no ani víťazstvo v nej mu len o 3 desatiny nestačilo na celkové 2. miesto, z ktorého sa mohol tešiť Jan Černý. Jan Kopecký si pohodlne ukontroloval svoj náskok a v cieli sa radoval zo suverénneho víťazstva (vyhral 7 z 11 rýchlostných skúšok), vďaka čomu navýšil svoj náskok v šampionáte a je na dobrej ceste k dorovnaniu rekordných 8 titulov Václava Pecha v MČR. 

Celkové poradie Rallye Šumava Klatovy 2021

Český šampionát bude pokračovať súťažou Agrotec Petronas Rally Hustopeče 18.-19.6. 2021, nakoľko Rallye Český Krumlov z mája bola presunutá.