Kategória JWRC možno nie je všetkým známa, no svoju prestíž nepochybne má. Ide totiž o juniorské majstrovstvá sveta v rally, ktoré sú súčasťou vybraných pretekov seriálu WRC. Napriek tomu, že Martin Koči už nie je v rally žiadnym nováčikom a skúseností má viac než dostatok, stále má len 28 rokov. Kategória JWRC je určená pre jazdcov mladších ako 29 rokov a je pre nich prvým krokom do sveta WRC. Všetci jazdci pretekajú na totožných špeciáloch Ford Fiesta Rally4 (bývalé R2) obutých do pneumatík Pirelli. To by malo zabezpečiť čo najrovnejšie podmienky pre všetkých a všetko je tak hlavne na pretekárovi a jeho schopnostiach. Martin s JWRC už nemalé skúsenosti má. Kompletnú sezónu v tejto kategórii absolvoval v rokoch 2013, 2014 a 2016, keď dokonca získal titul vicemajstra. Rok 2021 sa pre Kočiho nesie v znamení návratu do juniorského šampionátu, ktorý odštartoval počas uplynulého víkendu v Chorvátsku. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Do Chorvátska po prvýkrát v histórii zavítali MS v rally. Pre kategórie WRC, WRC 2 a WRC 3 to bol už tretí podnik v sezóne, avšak pre JWRC išlo o súťaž s poradovým číslom jeden. Na pretekárov čakalo 20 rýchlostných skúšok rozdelených do troch etáp (piatok, sobota, nedeľa) s celkovou dĺžkou viac než 300 súťažných kilometrov. V kategórii JWRC odštartovalo osem posádok, medzi ktorými nechýbal ani Martin Koči s navigátorom Petrom Těšínským. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

1. etapa

Prvá etapa priniesla dve sekcie po štyroch rýchlostných skúškach, teda celkovo osem. To, že sú jednotliví jazdci na tom výkonnostne podobne, ukázala hneď prvá erzeta, keď sa všetky posádky vošli do 8 sekúnd, pričom Koči figuroval na 3. mieste (+3,5 s). Koči svoj výkon nasledujúce tri rýchlostky ešte zdokonalil a po SS4 sa dokonca dostal do vedenia s náskokom 8,9 spred Rumunom Raulom Badiuom. Napriek tomu, že v druhej sekcii prvej etapy Martin nevyhral ani jednu erzetu, svoj náskok na čele navýšil až na 21,5 s, pred druhým Fínom Laurim Joonom. 

2. etapa

Do druhej etapy vstúpil Martin Koči naozaj famózne. Prvú sobotňajšiu rýchlostnú skúšku totiž vyhral, pričom na nasledujúcej obsadil druhé miesto so stratou len 0,3 s. Všetko sa pre Martina vyvíjalo veľmi dobre a po SS13 stále viedol s náskokom rovných 19 sekúnd. Čo však čert nechcel, na ďalšej rýchlostnej skúške dostal defekt a stratil takmer 2,5 minúty, čo znamenalo prepad až na 4. miesto v celkovom poradí JWRC (so stratou +2:09,8). 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

3. etapa

Tretiu a zároveň poslednú etapu súťaže odštartoval Koči opäť víťazstvom vo svojej triede. Zostávajúce rýchlostné skúšky boli od Martina o niečo slabšie a nedokázal už stiahnuť svoju stratu na lídra, ktorá najmä kvôli defektu činila v cieli pretekov až 2:46,1. Martin Koči si tak z Chorvátska odniesol 4. miesto v kategórii JWRC. Jeho výkon však rozhodne nemožno označiť za sklamanie, práve naopak. Martin ukázal svoju rýchlosť (dokonca vyhral 3 erzety) a nebyť spomínaného defektu mohol naďalej bojovať o víťazstvo. 

Výsledky JWRC

Len tak na okraj, v celkovom poradí WRC sa z víťazstva radoval Sébastien Ogier na Toyote Yaris WRC, ktorý so svojim tímovým kolegom, Elfynom Evansom, bojoval až do posledného medzičasu poslednej rýchlostnej skúšky a po viac než 300 súťažných kilometroch ich v cieli delilo len 0,6 sekundy! Úžasná reklama pre rally a celý motoršport. 

Ako WRC, tak aj JWRC bude pokračovať už o mesiac, konkrétne 20. - 23.5. 2021 v Portugalsku, kde by nemal chýbať ani Martin Koči, ktorému budeme opäť držať palce. 

Stupne víťazov WRC