Počas motoršportových hier zažili aj niekoľko nezabudnuteľných zážitkov mimo trate. V prvom rade slávnostné otvorenie v štýle olympijských hier. Počas celého víkendu sa pohybovali v spoločnom paddocku medzi monopostami F4, autami TCR a GT3. Mali možnosť rozprávať s jazdcami, ako napríklad Tom Coronel, alebo mladým Klimom Gavrilovom, ktorý vyhral kategóriu TCR. „Pre mňa bol tento zážitok unikátny zo všetkých možných smerov. Páčilo sa mi to z pohľadu jazdy, lebo to bolo niečo úplne iné ako to, na čo som zvyknutý. Barbora a ja sme hlavne okruhoví jazdci, takže bolo ťažké jazdiť niečo také, ako je Karting Slalom. Navyše ja som zvyknutý na užšie motokáry, a táto bola teda riadny obor,” povedal o svojej skúsenosti mladý Michal Vilim.

Boj s časom

Spolu s Barborou krotili elektrickú motokáru Birel ART s výkonom 26 koní. Formát pretekov spočíval v 2 kvalifikáciách. Pri prvej jazdcom povedali, že je to tréning, takže to spôsobilo zmätok. Našťastie sa našim podarilo postúpiť medzi 16 najlepších krajín sveta. Obsadili sme 15. priečku. Pokračovalo to štýlom play-off, čiže najlepší mal súťažiť so 16. najlepším, 2. proti 15. atď. My sme dostali Nemcov, ktorí práve proti nám dali najlepší čas celého podujatia. Aj keď sme oproti kvalifikácii zajazdili lepšie časy, tak to bohužiaľ na Nemcov nestačilo. V ďalšom kole však Nemci vypadli s Portugalcami, ktorí mali v play-off o 20 sekúnd horší čas ako my. Súboj s časomierou bol nepredvídateľný a svoju rolu určite zohralo aj športové šťastie/nešťastie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Michal Vilim je napriek tomu spokojný. „Myslím, že to bol vynikajúci výsledok. To, že súťaž bola naozaj ťažká potvrdzuje aj to, že sme porazili také motoristické veľmoci ako Francúzsko, Veľká Británia, Mexiko, Maďarsko, Dánsko, Lotyšsko (jeden z jazdcov bol majster sveta v motokárach) a zaostali sme iba o sekundu za domácimi Talianmi.” Dodajme iba, že zo susedných krajín sa lepšie umiestnili iba Poliaci (9. miesto) a Rakúšania (8. miesto).

Maličké Slovensko teda skončilo v tej lepšej polovici 28-členného poľa, čo je rozhodne úspech! Naším mladým jazdcom gratulujeme a držíme palce do ďalšej kariéry.