Richard Gonda bude pretekať v prestížnom Porsche Carrera Cupe

Richard Gonda oznámil pôsobenie v Porsche Carrera Cup na bratislavskom autosalóne

Richard Gonda bude pretekať v nemeckom Porsche Carrera Cupe. Za volantom Porsche 911 GT3 Cup s 485 k sa bude snažiť uspieť medzi silnou konkurenciou v identických autách.

V Porsche Carrera Cupe bude jazdiť 25 identických vozidiel Porsche 911 GT3 Cup, ktoré z atmosférického plochého 6-valca tlačia 485 k. Richard Gonda si už nové auto vyskúšal počas testovania na Hockenheime. Aké to teda je v porovnaní s formulami? Prvá vec, na ktorú si musel zvyknúť, bola, že z kokpitu nevidí kolesá a musí sa orientovať len podľa kapoty a blatníkov. Porsche samozrejme nemá taký prítlak ako formula, takže s ním nemôže jazdiť tak agresívne, ale lepšie urobí ak zvolí čistú líniu. Samostatnou kapitolou je prejazd cez obrubníky. Kým s formulou mohol prechádzať len cez tie nízke, inak by poškodil aerodynamiku alebo zavesenie, s Porsche je to iné. Aby bol rýchly, musí to rezať priamo cez obrubníky a nevadí ani keď sú vysoké, auto to vydrží. Napríklad pri prejazde prvou zákrutou na Hockenheimringu prejde cez vysoký obrubník a potom auto ide aj 20 m po dvoch kolesách.

Richard Gonda bude pretekať v prestížnom Porsche Carrera Cupe

V Porsche Carrera Cupe bude štartovať 25 identických Porsche 911 GT3 Cup

Gonda sa bude musieť popasovať so silnou konkurenciu, pretože nemecký Porsche Carrera Cup patrí medzi najsilnejšie pohárové seriály na svete. Samotná automobilka venuje cupu veľkú pozornosť a pre talentovaných jazdcov to môže byť odrazový mostík do najvyššej sféry motoršportu. Napríklad Novozélanďan Earl Bamber triumfoval v troch sériách Porsche a potom v roku 2015 spolu s Nicom Hülkenbergom a Nickom Tandym vyhral 24-hodinovku v Le Mans.

Richard Gonda hovorí: „Je to absolútne skvelá správa. Preteky Porsche som mal vždy v merku, pretože sú neuveriteľne akčné a vyrovnané. Nový model je dokonca značne rýchlejší a vyzerá fantasticky. Mal som možnosť otestovať ho, je to poriadna zmena oproti formulám, no veľká zábava. Budem sa snažiť čo najviac pochopiť, aký štýl jazdy s Porsche je najlepší a najrýchlejší. Vraví sa, že z tohto pohľadu je to tá najväčšia beštia, takže to bude opäť neľahká výzva. No čím sú výzvy náročnejšie, tým mám väčšiu motiváciu a hlad po úspechu. Ťažko predpovedať, ako začneme, no dôležité bude napredovanie. Urobím maximum, aby sme s tímom a našimi sponzormi poskytovali rýchlym jazdcom a davom divákov v Porsche Carrera Cup kvalitné súperenie. Veľmi si vážim a ďakujem všetkým, ktorí sa na tomto fantastickom projekte podieľajú."

Richard Gonda bude pretekať v prestížnom Porsche Carrera Cupe

Richard Gonda bude krotiť 485 k Porsche 911 GT3 Cup

V Porsche Carrera Cupe čaká na Richarda Gondu 7 pretekárskych víkendov, z toho 6 v Nemecku a 1 v Rakúsku. Práve preteky na rakúskom Red Bull Ringu budú pre slovenského fanúšika tie najbližšie. Rišo odštartuje do prvých pretekoch Porsche Carrera Cupu už 6. mája 2017 na Hockenheime. O body zabojuje v sobotnom šprinte, ktorého dĺžka je 60 km a nedeľných 80 km pretekoch. Držíme Rišovi palce!

Kalendár Porsche Carrera Cup Germany 2017

  • 5.- 7. máj DTM Hockenheim I, Nemecko (kolá 1+2)
  • 19.- 21. máj DTM Lausitzring, Nemecko (3+4)
  • 9.- 11. jún  ADAC GT MASTERS Red Bull Ring, Rakúsko (5+6)
  • 30. jún - 2. júl  DTM Norisring, Nemecko (7+8)
  • 8.- 10. september  DTM Nürburgring, Nemecko (9+10)
  • 15.- 17. september  ADAC GT MASTERS Sachsenring, Nemecko (11+12)
  • 13.- 15. október  DTM Hockenheim II, (13+14)