Alkohol v krvi vodiča nemá čo hľadať...

Počas dní veľkonočných sviatkov prebiehala celoslovenská policajná akcia zameraná na kontrolu alkoholu u vodičov motorových vozidiel. Hliadky boli strategicky rozmiestnené na frekventovaných cestách vo všetkých krajoch našej republiky. Zodpovední vodiči boli odmenení balíčkom obsahujúcim propagačné letáky na zvýšenie povedomia vodičov o nebezpečenstve alkoholu za volantom. V prípade pozitívnej dychovej skúšky však boli vodiči sankcionovaní v zmysle platnej legislatívy.

Pre lepšie a detailnejšie zorientovanie prinášame výsledky za jednotlivé krajské riaditeľstvá Policajného zboru. Policajti skontrolovali spolu 1854 vodičov, pod vplyvom alkoholu odhalili osem z nich. Ak to rozmeníme na drobné, dychovej skúške podrobili 383 vodičiek žien a 1471 vodičov mužov. Dámy robili zrejme garde šibačom, pretože ani jedna skontrolovaná žena „nenafúkala".

Najviac podgurážení vodiči boli odhalení v Bratislavskom kraji (5) a najmenej v Prešovskom kraji (1). Zo sledovaných vodičov boli pod vplyvom alkoholu traja vo veku 30 až 39 rokov, dvaja vo veku 40 – 49 rokov po jednom vo veku 18 – 20 rokov a 21 – 24 rokov. Ak sa pozrieme na dĺžku držania vodičského oprávnenia, traja opilci mali vodičské oprávnenie 11 – 15 rokov, dvaja 21 – 25 rokov a dvaja vodiči od 1 do 5 rokov.

Okrem krajských policajtov však dodržiavanie predpisov kontrolovali aj policajti z okresných riaditeľstiev. Tí za štyri dni skontrolovali ďalších 8205 vodičov a odhalili 28 vodičov pod vplyvom alkoholu do jedného promile. Jeden vodič odmietol dychovú skúšku, čo sa podľa zákona považuje za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, čiže akoby šoféroval pod vplyvom alkoholu nad jedno promile. Je však na zamyslenie, že takéto výsledky zistili po tom, čo na akciu upozorňovali tri dni vopred a tiež počas sviatkov. Na druhej strane pozitívne je, že vodiči pod vplyvom alkoholu tvoria ani nie 0,5 percenta zo všetkých skontrolovaných vodičov.  

Každý deň môže byť Dňom zodpovednosti

Preventívno-osvetová kampaň Deň Zodpovednosti je súčasťou Národného akčného plánu pre problémy s alkoholom 2013 - 2020. Hlavným zámerom je zvýšenie povedomia na podporu zodpovedného, kultúrneho a kontrolovaného požívania alkoholu.

Rešpekt, predvídavosť a opatrnosť, ktoré sú príznačné pre motoristické začiatky, by v nás mali pretrvať počas celej vodičskej praxe. „Ak budeme vždy, keď si sadáme za volant, myslieť na to, že keď pijem, auto zostane doma, a že každý deň by mal byť dňom zodpovednosti, veríme, že sa to pozitívne odzrkadlí aj na našich cestách," skonštatovali na záver prezidentka združenia Jana Shepperd a riaditeľ dopravnej polície Ján Ignaták.

Zdroj: Minv