Dobre zvládnuté doručenie na poslednú míľu je konkurenčnou výhodou

Zákazníci dnes očakávajú rýchle doručenie, radi si vyberajú z konkrétnych časových intervalov, nechcú na svoju objednávku čakať príliš dlho a spoliehajú sa na to, že im zásielku privezie priateľský kuriér. Podniky, ktoré nemajú dobre vyriešenú logistiku poslednej míle, nedokážu zabezpečiť, aby zákazníci dostali svoje zásielky rýchlo a včas, alebo posielajú do terénu neprofesionálnych kuriérov, strácajú konkurenčnú výhodu, čo ich môže stáť veľa času. Zákazník môže nabudúce uprednostniť konkurenciu. Riešením môže byť outsourcing doručovania na poslednú míľu prepravcovi, ktorý sa špecializuje na last mile delivery.

Vývoj moderných technológií zefektívňuje dodávky

Vďaka moderným technológiám a ich neustálemu vývoju je rýchle dodanie načas čoraz jednoduchšie. Príkladom je český dopravca DODO, ktorý vyvíja vlastnú logisticko-technologickú platformu GAIA. Tá má mnoho užitočných funkcií, ktoré zefektívňujú doručovanie zásielok. GAIA využíva umelú inteligenciu na optimalizáciu kuriérskych trás, plánovanie počtu kuriérov v teréne, využitie vozidiel, komunikáciu so zákazníkmi a interne v rámci spoločnosti a mnoho ďalších užitočných funkcií.

Dôležitou súčasťou je práca s aktuálnymi údajmi

Platforma GAIA vyhodnocuje aktuálne dopravné údaje a spracúva ich tak, aby bolo doručovanie čo najefektívnejšie, čo sa jej zatiaľ darí. Moderná technológia dokáže naplánovať dodávky tak, aby do prevádzky nevstupovalo viac dodávkových vozidiel, ako je potrebné, a maximálne využiť ich nákladný priestor. Zákazníci tiež oceňujú, že môžu sledovať svoju zásielku v reálnom čase a majú o nej kedykoľvek k dispozícii informácie. Transparentná komunikácia so zákazníkom je tiež konkurenčnou výhodou jednotlivých spoločností a určite nie je samozrejmosťou.

Je budúcnosť doručovania v dronoch?

Doručovanie dronmi má niekoľko výhod. Prvou je, že dron sa môže dostať na vzdialené miesta, kde je preprava bežnými prostriedkami náročná. A jeho nespornou výhodou je aj rýchlosť doručenia. Osobitnú pozornosť však treba venovať bezpečnosti. V EÚ zatiaľ legislatíva doručovanie prostredníctvom dronov neumožňuje, ale na druhej strane v Amerike už niektoré spoločnosti tento spôsob využívajú. Spoločnosť DODO však pokračuje v testovaní doručovania prostredníctvom dronov na maďarskom trhu.

zdroj foto: freepik.com