Čoraz častejšie na slovenských cestách: Vtipné tabuľky ŠPZ

Je bežný deň ako každý iný, šoférujete auto napríklad do práce a nič sa nevymyká normálu. V tom si všimnete auto pred vami s takzvaným evidenčným číslom na želanie v znení: „ESCOBAR“. Zatiaľ čo väčšina áut u nás má ŠPZ v tvare náhodného zhluku čísel a písmen, za príplatok sa už dlhé roky dá navoliť vlastná kombinácia písmen a čísel.

Po tom, ako sa štát rozhodol zrušiť povinné skratky okresov na ŠPZkách, otvorili aj sa nové možnosti pre kreativitu čo sa týka platených voliteľných ŠPZ. Slováci majú v tejto disciplíne zmysel pre humor, čo dokazujú aj viaceré fotografie skutočne netradičných či vtipných EČV. Zozbieral a zverejnil ich portál Nitrak.sk a my vám teraz prinášame zopár ich ukážok.

Niektorí motoristi majú ŠPZ, ktoré evokujú vulgarizmy. Tie tu uvádzať nebudem, no existuje aj mnoho ďalších kreatívnych prípadov: MRVKA, NASADAJ, MRFUNNY či VIRIVKY. Niektoré netradičné ŠPZ sa dokonca viažu ku konkrétnemu regiónu a slovám tam používaným, ako napríklad „TA DOBRE“.

Tabuľky ŠPZ sú prenositeľné. S časovým obmedzením

Minuloročné zmeny v ŠPZkách znamenali koniec rozdeľovania áut podľa skratiek okresov na ŠPZkách. Evidenčné číslo je vo všeobecnosti viazané na vozidlo a ak ho auto raz dostane, môže ho mať do konca svojho využitia. Povedané inými slovami, pri kúpe nového vozidla sa teda vygeneruje EČV, ktoré na vozidle môže zostať do konca životnosti bez ohľadu na počet majiteľov a "ich okres".

Legislatíva však dáva pri predaji vozidla predávajúcemu aj možnosť ponechať si tabuľky s evidenčným číslom z vozidla, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo. Týmto sa vyšlo v ústrety okrem iného motoristom, ktorí predtým požiadali o vydanie voliteľnej tabuľky "na želanie" za zvýšený správny poplatok. Po novom pôjde navyše o ešte drahší špás, štát ohlásil zdraženie poplatku za voliteľné EČV z 331 eur na 500 eur od apríla 2024.

Nie každý však vie, že ak chcete pôvodné ŠPZky využiť, musíte tak urobiť v stanovenej lehote. Vlastník si pri predaji vozidla môže ponechať tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže do maximálne jedného roku prideliť na svoje nové vozidlo. Tabuľky sú teda prenositeľné pri zmene bydliska či pri výmene vozidla.

Zdroj: Nitrak.sk, foto: Facebook skupina Nové  EČV