Zníženie ťažby až o 2 milióny barelov denne

Zvýšenie cien palív spôsobujú krajiny združené v OPEC a ich spojenci. Dohodli sa, že od novembra znížia ťažbu ropy o 2 milióny barelov denne. Toto rozhodnutie okamžite zvýšilo ceny na burze. „Nevylučujeme, že ceny benzínov sa prehupnú cez 1.80 €. A výrazné zdraženie by sa mohlo týkať nafty, tá by mohla ísť cez 1.90 € a vyššie,“ tvrdí analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Zatiaľ čo teraz sa ceny palív dvíhajú postupne, od nového roka nás čaká ich skokové zdražovanie.

Kúrenie naftou na miesto plynom

Niektoré firmy zmenili technológie a namiesto plynu, budú kúriť naftou. Nafta bude vzácnejšou, a teda aj drahšou. Pánis podotkol, že podstatnú časť nafty sme dovážali práve z Ruska a Bieloruska. Ak dodávky touto vetvou od decembra vypnú, trh bude „našponovaný.“

V rámci Slovenska nevyužívame v tomto momente najnižšiu možnú spotrebnú daň, tak ako odporučila Európska únia. Nezdaňujme teraz vyššou sadzbou ako je tá minimálna. Ak by sme išli na najnižšiu spotrebnú daň, vedeli by sme cenu nafty znížiť o 3,8 centa,“ podotkol prezident združenia ČESMAD Pavol Piešťanský.

Mínister financií vie, že spotrebné dane sa dajú znížiť, prísľub o ich redukcii nedodržal

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že spotrebné dane sa dajú znížiť. Rezort má informovať o všetkých opatreniach, na ktorých sa v koalícii dohodnú. Prísľub o nižšej spotrebnej dani z minulého mesiaca minister financií zatiaľ nesplnil. Cestní dopravcovia ministrove argumenty o výpadku viac ako 100 miliónov eur neprijali. Oslovili totiž vlastných analytikov. „Vyrátali, o koľko štát prichádza pri vodičoch, ktorých nemáme, na odvodoch a dani z príjmu. Vyšlo nám to, že pri 12-tisícoch vodičoch, ktorí chýbajú by sme vedeli ročne priniesť do rozpočtu 94 miliónov eur,“ vysvetlil Piešťanský.

zdroj: RTVS