Zdražovanie má vinníkov

Podľa údajov Štatistického úradu SR bola cena benzínu v týždni do 6. augusta 2023 na úrovni zhruba 1,7 eura za liter. Čo sa týka nafty, tá sa v prvom týždni tohto mesiaca pohybovala cenovo v priemere okolo hodnoty 1,56 eura za liter. Stále však ide o ceny nižšie ako v rovnakom období minulý rok, čo platí najmä v prípade dieselu – ten medziročne zlacnel o 14 percent.

V uplynulých týždňoch sme boli svedkami zdražovania na čerpacích staniciach. Dôvodov je viacero, no veľkú úlohu zohrával rast globálnych cien ropy na burzách. Množstvo dostupnej vzácnej suroviny sa zmenšilo, a to vplyvom rozhodnutí vplyvných hráčov na trhu s ropou, ako sú Rusko a Saudská Arábia. Rovnako tak sa znížili zásoby ropy v Spojených štátoch, cituje portál Čas.sk ekonóma ČSOB Mareka Gábriša.

Čo sa týka prognóz, Gábriš má pre motoritov neutrálne až jemne pozitívne správy – zdražovanie na čerpačkách by sa mohlo nateraz skončiť, alebo by mohlo byť jeho tempo aspoň pomalšie. Gábriš z ČSOB odhadol, že „najväčší nápor na rast cien by mohol byť nateraz za nami“. Zabúdať netreba ani na fakt, že ceny na pumpách sa zvýšili aj pod vplyvom prebiehajúcej letnej sezóny, kedy už tradične skokovito vyskočí dopyt dovolenkujúcich motoristov po palivách a spolu s ním aj ceny. Tento faktor by však mal v najbližších týždňoch takisto slabnúť.

Zdroj: Čas.sk / foto: cz.depositphotos.com