Ak máte vodičák ružovej farby vydaný v čase od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, od nového roka vám nebude platiť a pri kontrole zo strany polície sa ním nemôžete preukázať.

Stáva sa však, že motoristi nesprávne pochopia informáciu o tom, ktoré vodičáky je potrebné nechať vymeniť, a žiadajú o nový vodičák aj vtedy, keď to nie je vôbec potrebné. "Ministerstvo vnútra zaznamenalo, že k výmene pristupujú aj držitelia vodičských preukazov vydaných od 1. mája 2004 do 18. januára 2013, ktoré sú platné až do konca roku 2032. Nie je teda potrebné ich meniť," uviedol rezort vnútra. V takomto prípade totiž môže váš vodičák platiť najbližších maximálne 9 rokov.

"Napriek tomu niektorí ich držitelia žiadajú o nový doklad, v dôsledku čoho sa predlžujú čakacie doby na oddeleniach dokladov," vysvetľuje ministerstvo.

Toto je ružový vodičák, ktorý mal mať pôvodne neobmedzenú platnosť, no pravidlá sa zmenili a od roku 2024 už bude preukaz neplatný.

Pokuta do 100 eur

Za jazdu s neplatným vodičákom vám polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, v správnom konaní hrozí sankcia najviac 100 eur.

Pripraviť sa musíte aj na to, že neplatný ružový vodičský preukaz vám od 1. januára pri kontrole policajti zabavia.

Zdroj/foto v článku: Ministerstvo vnútra