Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny nám k téme poskytlo aktuálne stanovisko potvrdzujúci prípravu nového projektu. “Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje v spolupráci s Európskou komisiou národný projekt na podporu zamestnateľnosti,“ potvrdilo v tlačovom vyjadrení pre Topspeed.sk s dovetkom, že nová iniciatíva „sa bude do určitej miery podobať projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa“.

Práve minulý projekt zaujal aj mnohých adeptov o 100% preplatenie nákladov na vodičský preukaz – netýkalo sa to vodičského oprávnenia typu B na osobné autá, ale iných druhov vodičákov pre profesionálnych vodičov (ako napríklad C pre nákladné vozidlá či D na autobusy). Štát takto cez úrady práce podporil napríklad i uchádzačov, ktorí sú v súčasnosti zamestnaní, no z obavy o stratu práce sa rozhodli kvalifikovať na pozíciu profesionálneho vodiča.

Platený z európskych peňazí

Podrobnosti o chystanom projekte sme sa od Ústredia práce zatiaľ nedozvedeli. „Momentálne prebieha príprava projektu v rámci implementácie programu Slovensko 2021 – 2027,“ dodali úradníci.

Uvedený program nahradil skoršie operačné programy. V rámci programového obdobia 2021 – 2027 sa prideľovanie európskych peňazí u nás realizuje cez jeden veľký program s názvom Program Slovensko. Bol schválený Európskou komisiou 22. novembra 2022.