O výnimku sme žiadali aj v snahe zabrániť zdražovaniu palív

Pre Slovnaft ide o dobré správy, keďže export do Českej republiky je pre firmu dôležitý. "Členské štáty EÚ mu schválili výnimku, vďaka ktorej bude môcť aj v budúcom roku dodávať do Česka palivá vyrobené z ruskej ropy," píše Denník N.

Prípadný nedostatok palív v Česku by mohol spôsobiť tlak na zvyšovanie cien tankovania v rámci celého stredoeurópskeho regiónu, čo by už pocítil aj vodiči u nás. Slovensko preto požiadalo v Bruseli, aby bola výnimka predĺžená. To sa teraz aj podarilo, riziká teda v tomto smere pominuli.

Slovnaft stále môže vyrábať a dodávať ropné produkty z ruskej ropy doma na Slovensku, avšak takýto diesel či benzín nemôže vyvážať do iných krajín EÚ, a to s výnimkou Česka. Práve to je však pre rafinériu kľúčovým obchodným partnerom a platí to aj naopak - ČR by si len ťažko poradilo bez palív od Slovnaftu.

Čo sa však ešte týka koncových cien na čerpačkách, potenciál ich ovplyvniť má aktuálny vývoj na trhu s ropou - globálne ceny ropy v stredu po predchádzajúcom náraste klesli o takmer dve percentá, ropa WTI sa obchodovala za 74 amerických dolárov. Investori pozorne sledovali vývoj v Červenom mori, kam sa námorní prepravcovia vracajú i napriek útokom jemenských povstalcov podporovaných Iránom, ktorých chce naopak zastaviť avizovaná medzinárodná koalícia štátov.

Zdroj: Denník N, Reuters

Foto: cz.depositphotos.com