Palivá majú rôzne ceny, tankovacia turistika sa oplatí napríklad v Poľsku

Kým na Slovensku stál podľa štatistiky (k 22. aprílu) benzín v priemere 1,69 eura, v ČR ste dokázali ušetriť takmer desať centov na liter. Celú prehľadovú tabuľku Českej asociácie petrolejarského priemyslu a obchodu nájdete nižšie v článku.

Ešte zaujímavejší je rozdiel, ktorý vidno pri porovnaní so severným susedom Poľskom. Tam stál benzín v priemere 1,55 eura za liter, čo je výrazne atraktívnejšia cena ako u nás. Prakticky zanedbateľný (1 cent) je však rozdiel pri nafte, ak porovnávame Slovensko a opäť Poľsko.

Prekvapením je, že benzín tankujú lacnejšie aj Rakúšania. Túto krajinu však Slovensko naopak výrazne "poráža" aspoň cenou nafty - aj vzhľadom na zavedenie dodatočných ekodaní sa v Rakúsku platí za liter nafty okolo 1,68 - 1,69 eura, kým v prípade naše krajiny je to minimálne o 11 eurocentov menej.

Ceny na čerpacích staniciach naprieč krajinami v regióne a ich medzitýždňový vývoj.

V prípade Rakúska navyše platí, že najmä ceny priamo na diaľniciach sú spravidla citeľne vyššie. Naopak, v mestách či obciach natankujete pohonné hmoty s prijateľnejšími cenovkami.

Obe najbežnejšie palivá sú najdrahšie v Nemecku, ak ho teda zaraďujeme do nášho regiónu: benzín tam stojí 1,91 eura za liter a v prípade nafty si musíte pripraviť sumu 1,72 eura za každý natankovaný liter.

Zdroj: ČAPPO