V Taliansku musíte za používanie rýchlych ciest platiť mýto. Vo väčšine prípadov sa platba vykonáva priamo na mieste v hotovosti alebo kartou. V regiónoch Como a Varese však majú systém, ktorý sa v angličtíne nazýva "free flow" a funguje takým spôsobom, že cudzinci často ani nespozorujú, že sú na spoplatnenej ceste. Dajte si však pozor, mýto bude následne vymáhané poštou.

Mýtne poplatky sa v Taliansku spravidla pohybujú od dvoch do piatich eur. Poplatok však vodiči niekedy nezaplatia, pretože o ňom jednoducho nevedia, hovorí Jürgen Wagner z najväčšieho rakúskeho motoristického klubu ÖAMTC. Závora sa vodičom otvorí a prejazd diaľničného úseku je možný bez nutnosti platiť na mieste.

Poplatok navyše ako sankcia

Na zaplatenie poplatkov máte následne spravidla 14 dní, hovorí Wagner. V opačnom prípade dostanete list od talianskej firmy, agentúry zodpovednej za vymáhanie pohľadávok za nezaplatené mýto. Náklady sa v tomto prípade pohybujú v sumách do 130 eur (spolu s poplatkom za spracovanie).

Agentúra vás môže kontaktovať aj spätne, a to až desať rokov od momentu, keď ste prešli diaľnicou a nezaplatili.

V tomto prípade pritom nejde o podvod, ale o legálny postup. ÖAMTC preto odporúča vodičom mýtne poplatky zaplatiť.

Podľa motoristického klubu je však najjednoduchšie zaregistrovať si vlastné auto pomocou mobilnej aplikácie. 
V takom prípade vám bude mýto vždy strhnuté priamo z platobnej karty. Príkladom takejto aplikácie v Taliansku je Pedemontana Lombarda.

Zdroj: ORF