Svoje prvé plány na elektrickú mobilitu odhalil Foxconn verejnosti zhruba pred rokom, keď predstavil šasi EV Open Platform určené pre rôzne typy elektrických vozidiel, ktoré dokonca plánuje zdieľať s ďalšími spoločnosťami. Že to Foxconn myslí s batériovými autami vážne, však dokazujú aj ďalšie plány. 

Podľa nich chcú Taiwanci do roku 2025 až 2027 poskytovať svoje know-how až pre desať percent všetkých vyrobených elektromobilov. Pod tým si máme predstaviť prevažne softvér či rôzne úrovne autonómneho riadenia. Aby toho nebolo málo, Foxconn navyše vytvoril vlastnú značku automobilov, ktorá nesie názov Foxtron a dokonca už stihla odhaliť aj prvé tri prototypy.

Mená inšpirované Teslou?

Prvým batériovým autom je luxusný sedan, ktorý dostal meno Model E a bol vyvinutý v spolupráci s dizajnérskym štúdiom Pininfarina. To je mimochodom zodpovedné aj za elektrický hypercar Battista s výkonom 1398 kW a krútiacim momentom 2300 Nm, ktoré by malo na stovku vystreliť za rovné 2 sekundy. Späť však k Modelu E. Podľa automobilky by mal disponovať výkonom 560 kW (762 koní) a dojazdom až 750 km. Za zmienku stojí aj zrýchlenie z 0 na 100 km/h, ktoré by mala novinka zvládnuť len za 2,8 sekundy

Foxtron Model E

Druhým elektromobilom je Model C. Ide o 4,64 metra dlhé sedemmiestne (5+2) SUV strednej triedy. K zaujímavým parametrom opäť patrí dojazd, ktorý v tomto prípade činí 700 km a zrýchlenie z miesta na 100 km/h za 3,8 sekundy. To je veľmi slušná hodnota, aj keď táto disciplína rozhodne nebude hlavnou doménou daného crossoveru. Foxconn zároveň tvrdí, že cena by mala byť porovnateľná s ekvivalentnými vozidlami so spaľovacím motorom

Foxtron Model C

Posledným predstavením vozidlom je Model T, v tomto prípade však nejde o žiadny sedan či SUV ale o autobus. Na plné nabitie by mal zvládnuť 400 kilometrov, pri plnom zaťažení by mal prekonať aj 25-percentné stúpanie a maximálna rýchlosť by mala dosiahnuť 120 km/h. Zaujímavosťou je, že elektrický autobus by sa už budúci rok mohol objaviť v uliciach Taiwanu. Ďalšie technické parametre či detaily však Foxconn nateraz nezmienil a na nejaké ďalšie novinky ohľadom trojice modelov si ešte budeme musieť počkať. Bude však zaujímavé sledovať, kam to Foxconn, respektíve Foxtron, dotiahne a či sa dokáže na trhu presadiť. 

Foxtron Model T

Zdroj, foto: Foxconn