Stavba diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami sa už dávnejšie premenila na nekonečnú ságu, ktorá nielenže nemá konca, ale zároveň aj traumatizuje slovenskú verejnosť. Úsek Lietavska Lúčka - Dubná Skala vrátane tunela Višňové čelí meškaniu a štát stále obstaráva aj technológiu pre tunel.

Problémy sa vynárajú aj okolo obchodných vzťahov stavebných firiem, ktoré sa na danej stavbe podieľali. Ako píše portál Aktuality.sk, stavebníci, ktorí nedostali za svoju prácu na tomto úseku riadne zaplatené, sa najnovšie stretli s riaditeľom diaľničiarov Vladimírom Jackom.

Sprostredkovať mu mali dokumenty údajne naznačujúce to, že firmy Skanska a Porr (subdodávateľ Skansky) mali vraj utajovať informácie zo stavby, a to s možným cieľom vyhnúť sa sankciám zo strany štátu.

Dlh 20 miliónov eur

V celom reťazci vysvetľuje viacero subdodávateľov: Porr ako dodávateľ pre Skansku a firma Tubau ako dodávateľ pre Porr. Tubau sa medzičasom ocitol v konkurze.

Celkový dlh mal dosiahnuť 20 miliónov eur, uvádzajú Aktuality.sk. Príkladom je firma JHS Slovakia, ktorá nedostala zaplatených zhruba 500-tisíc eur. Celá situácia je zamotaná o to viac, že pohľadávky niektorých menších dodávateľov boli vyriešené tak, že títo boli viac-menej dotlačení k tomu, že museli súhlasiť so zľavou z pôvodnej sumy faktúry.

NDS robí mediátora

JHS Slovakia uviedla, že dokumenty, ktoré sa dostali do rúk riaditeľovi NDS, majú poukazovať na to, že Skanska a Porr údajne nakazovali subdodávaľovi, firme Tubau, že má zo stavebných denníkov vynechať niektoré informácie. Inak povedané, to by teoreticky mohlo znamenať, že štát v istom období možno nemal prehľad o tom, v akom stave sa stavba nachádza.

NDS okomentovala konflikt stavebníkov nasledovne: "Národná diaľničná spoločnosť nemôže vstupovať do obchodno-právnych vzťahov iných právnych subjektov. NDS robí mediátora. Spájali sme Skansku, Porr a subdodávateľov, aby rokovali a dohodli sa na vyplácaní. Spoločnosti si vyplácanie nastavia podľa toho, aké majú finančné prostriedky," citujú Aktuality.sk riaditeľa NDS Jacka.

Zdroj: Aktuality.sk