"Na rozdiel od pôvodných očakávaní zmena zákona zatiaľ neovplyvnila vývoj dovozov. Počet dovezených ojazdených vozidiel sa oproti minulému mesiacu dokonca znížil o niekoľko desiatok. Čo sa týka posúdenia dopadu zmeny zákona a celkového stavu na trhu, budeme musieť vyčkať na údaje o dovozoch v nasledujúcich mesiacoch. Jedným z činiteľov, ktorý momentálne môže mať významný vplyv je stred letnej sezóny. Ešte výraznejší medzimesačný pokles sme zaznamenali aj medzi mesiacmi jún a júl minulého roka, keď pokles dosiahol takmer 500 vozidiel. V každom prípade, obmedzenie prílivu ojazdených vozidiel z dovozu bude prospešné pre slovenský trh, keďže sa často jedná o vozidlá nízkej kvality, ktoré sú často cieľom podvodov. Ide najmä o manipuláciu s odometrom, falšovanie rokov výroby a zatajovanie škôd spôsobených vážnymi nehodami," hodnotí situáciu Karolína Topolová, generálna riaditeľka autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Od 1. júla 2023 začala platiť novela zákona o správnych poplatkoch, ktorá priniesla zmeny v registrácii automobilov. Maximálna suma registračného poplatku klesla z 3 900 eur na 1 000 eur. Podrobnejšie informácie o dovoze ojazdených vozidiel na Slovensko môžete nájsť na tejto adrese: https://www.minv.sk/?pocet-individualne-dovezenych-vozidiel

Priemerný vek osobných áut v SR dosahuje až takmer 15 rokov

V roku 2022 bolo na Slovensku zaregistrovaných spolu 78 841 nových osobných vozidiel. Naopak, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa na Slovensku ročne predá približne 350 000 ojazdených osobných áut. Importované ojazdené vozidlá, ktorých sa za minulý rok podľa údajov Ministerstva vnútra SR na Slovensko dovezlo celkom 61 016, tvorili približne 17,5 % z tohto počtu. Priemerný vek automobilov v krajine sa tak blíži k hranici 15 rokov.

zdroj: AAA Auto Slovensko
foto: cz.depositphotos.com