Dnešný uponáhľaný svet nás často núti utekať za oddychom čo najďalej, aby sme zabudli na svoje povinnosti a pracovný život. V skutočnosti sa však dá veľmi romanticky „stratiť“ aj na Slovensku. Máme tu množstvo rôznych prírodných krás či kultúrnych pamiatok. Mnohé z nich sú žiaľ širokej verejnosti neznáme.

Miesta, ktoré sa tešia najväčšiemu záujmu turistov, sú najspektakulárnejšie, no zároveň je iba veľmi malá pravdepodobnosť, že by ste si ich vedeli vychutnať v tichu, samote a romantike. To neplatí o menej známych miestach a pamiatkach, ktoré sa často skrývajú rovno v zornom poli okoloidúcich, ktorí často ani netušia, že idú okolo pamätihodnosti.

Volkswagen si zaumienil dať do pozornosti aj menej známe kúty Slovenska a prišiel so zaujímavým seriálom na YouTube s názvom Gotická cesta. Čo je Gotická cesta? Ide o komplex pamiatok na východnom Slovensku, rozpínajúcom sa na ploche viac než 2 000 km2. V skratke povedané, ide prevažne o kostoly, ktoré sú využívané ako pravidelne, tak aj príležitostne, no každý jeden z nich má z historického hľadiska nevyčísliteľnú hodnotu a je v trvalej starostlivosti príslušných združení. Združenie, ktoré sa týmto pamiatkam venuje najintenzívnejšie a najviac komplexne nesie názov OZ Gotická cesta, skrz ktorého členov som mal možnosť naše návštevy pamiatok “vyskladať”.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 24 obrázkov

Táto značka má na Slovensku najviac sledovateľov na YouTube, a tak majú reportáže z týchto miest potenciál zaujať najväčší počet ľudí. Sprievodcom seriálu sú modely Volkswagen – zatiaľ sa tu objavili modely Tiguan a aj elektrické ID.4, ktoré ukazuje, že ani v týchto regiónoch nie je žiaden problém využívať elektromobil. Autá tu však nehrajú prím. Drvivá väčšina pozornosti je venovaná práve pamiatkam a prírode.

Gotická cesta je rozdelená na štyri okruhy: Jelšavský, Rimavský, Rožňavský a Štítnický. Cieľom je venovať každému okruhu dve epizódy z celkom osemdielneho seriálu: jednu o historických pamiatkach a jednu o prírodných krásach. Momentálne sú už online tri videá, ktoré si môžete pozrieť TU.

Môžete sa tešiť na krásne panoramatické zábery na prírodu, citlivo zachytené detaily kultúrnych pamiatok a celkovo príjemnú, uvoľnenú atmosféru. Autá sú fajn, ale občas nie je zlé naštartovať aj nohy a použiť ich na to, aby sme objavili krásy našej krajiny.

Viac informácií zo sveta značky Volkswagen nájdete na stránke www.volkswagenblog.sk