Rovnako ako soľ je v zime na cestách častým javom aj blato a iné nečistoty. V spoločnej kombinácii sa dokážu dostať aj do najmenších medzier a škár, kde potom spoločne tíško spolupracujú - rozožierajú auto. K tomu pripočítajte odlietajúce kamienky, ktoré poškodia kryciu vrstvu farby na kove, a podmienky pre korodovanie doslova prekvitajú.

Som presvedčený, že jarnej dôkladnej očiste nielen karosérie, ale aj interiéru, či podvozku je potrebné sa povenovať. Poznám extrémistov, ktorí po zime dávajú dole všetky plasty, vnútorné blatníky a všetko poriadne vystriekavajú prúdom vody a rôznymi čistiacimi prostriedkami. Majitelia týchto áut to však robia pre radosť, dané autá majú len na zábavu a pre potešenie...

Ak sa vám to robiť nechce alebo na to nemáte čas či podmienky, sú tu firmy alebo jednotlivci, ktorí sa umývaním áut živia. Poskytujú služby, od základných, ktoré spočívajú v bežnom umytí karosérie, alebo povysávaní interiéru. Tí najlepší však idú ďalej. Nemyslím len na tepovanie, alebo leštenie karosérie. Dôkladná starostlivosť poskočí na sumu pár stoviek eur. Pri jedinečných autách firmy pýtajú dokonca aj násobky.

Natrafil som na video z Ruska. Hlavným hrdinom je Lexus RX staršej generácie, ktorý nie je nejako extrémne špinavý. Vo videu pekne vidno, že sa s čistením vyhrali a veruže by som im svoje auto zveril. Veď pozrite sami...

Čo sa mi na videu najviac páči? Praktický zdvihák. Tiež by som poukázal na olepenie nástrčkového kľúča páskou pred tým, ako ním povoľujú/doťahujú skrutky (resp. matky). Z toho by si mohli autoservisy vziať príklad. Je mi do plaču, keď vidím kolesá za xy eur pooškierané pri montážnych otvoroch.

Vo videu sa zdá, že to je hrajkanie sa so štetcami, handričkami, chémiou. Omyl je však pravdou. Je to poriadna makačka, najmä keď proces čistenia podstupuje poriadne špinavé auto. Čo na to poviete? Dopriali by ste vášmu autu podobnú starostlivosť? Odpovedzte v ankete.

KAŽDÉ AUTO SI OBČAS ZASLÚŽI HĹBKOVÉ UMYTIE
  • Áno, určite, pokojne aj pravidelne ( 80% )

     

  • Áno, určite, ale len sem-tam ( 17% )

     

  • Nie, je to zbytočnosť ( 4% )

     

Odpovedalo 157 ľudí