Téma obmedzenia rýchlosti v Nemecku budí vášne

Správny súd v nemeckom Berlíne prišiel s verdiktom, ktorý vzbudil v krajine ohlasy. Stalo sa tak v reakcii na podanú žalobu, s ktorou prišiel Spolkový zväz na ochranu životného prostredia a prírody v Nemecku, známy pod skratkou BUND.

V prípade asociácie sa dá podľa všetkého narovinu hovoriť o ekologických lobistoch a silnom hráčovi na nemeckej politickej scéne. Ich úspech sa teraz dostavil aj vďaka tomu, že sa obklopili skúseným právnym tímom zameraným práve na environmentálnu problematiku. Právnici využili to, že Nemecko si stanovilo okrem iného maximálne ciele pre emisie skleníkových plynov v doprave a tieto nedodržiava.

Čo sa presne udialo? Súd priamo vyzval federálnu vládu, aby zintenzívnila opatrenia na ochranu klímy. Nemecké média hovoria o tom, že politici môžu dvihnúť hodenú rukavicu a rozhodnúť sa pre kontroverzné riešenie v podobe zavedenia plošného rýchlostného limitu na nemeckých diaľniciach. Nič také v súčasnosti v Nemecku nepoznajú, obmedzenia najvyššej povolenej rýchlosti tu platia len na vybraných úsekoch, a to napríklad s častým výskytom dopravných nehôd či iným druhom nebezpečenstva pre vodičov.

„Rozhodnutie zaväzuje spolkovú vládu, aby zrýchlila tempo aktivít v oblasti ochrany klímy,“ okomentovala Antje von Broock, výkonná riaditeľka organizácie BUND s jasným dovetkom, že práve sektor dopravy je jedným z odvetví, na ktoré sa má vraj Nemecko zamerať.

Ekoaktivistom sa podarilo súd v najľudnatejšej krajine EÚ presvedčiť, že súčasné úsilie vlády je nedostatočné. „Neschopnosť spolkovej vlády implementovať klimatickú politiku je nezákonná,“ zdôrazňuje Antje von Broock. Ekologickí stúpenci hovoria nielen o neschopnosti nemeckých vládnych predstaviteľov, ale zároveň aj nanovo žiadajú okamžité obmedzenie rýchlosti na diaľniciach. Spolu s tým by nemeckí policajti nepochybne rozdávali aj viac pokút za rýchlosť.

Tu sa však nápady ekoaktivistov nekončia. Spolu s tým chcú rušiť privilégiá pre firemné flotily a skoncovať chcú tiež s daňovými výhodami pre naftu.

Zdroj: chip.de / foto: cz.depositphotos.com