„Vdýchli sme život ďalšiemu ikonickému vozidlu, ktoré segmentu elektrických vozidiel stanoví nové meradlá a štandardy a zároveň posunie dizajnovú víziu značky Hyundai do nových horizontov. Súčasťou tejto expanzie je prístup, ktorému hovoríme Optimistic Futurism (Optimistický futurizmus), dizajnový koncept stelesnený v štúdii Prophecy. Optimistic Futurism vyjadruje náš zámer o emotívne prepojenie medzi človekom a automobilom,” tvrdí SangYup Lee, riaditeľ oddelenia Hyundai Global Design Center.

Športové vlastnosti ale nečakajte

Hyundai Prophecy má nepochybne zaujímavé tvary a patrí do skupiny pekných konceptov. Dizajnový jazyk Sensuous Sportiness sa naplno prejavuje už v exteriéri. Veľká bočná časť pripomína podľa automobilky dokonale zvetraný kameň. Narúša ju jasná a jednoduchá plynulá línia One Curve, ktorá sa minimalisticky tiahne z prednej časti až dozadu. Tým podčiarkuje aj jemnú nadčasovosť dizajnu. Dynamická a elegantná línia zadnej časti vytvorená zadnými panelmi zase vytvára dojem, akoby sa vozidlo neustále hýbalo vpred. Tvar auta však nie je náhodný a mal by poskytovať aj dobrú aerodynamiku. Lopatkový tvar kolies usmerňuje prúdenie vzduchu smerom nadol, aby vzduch obtekal vozidlo čo najefektívnejšie. Tento efekt umocňuje aj zadný spojler, ktorý zvyšuje prítlak a spolu s ním aj stabilitu vozidla vo vysokých rýchlostiach.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Prophecy pozostáva aj z priehľadného akrylového materiálu, ktorý poskytuje pohľad na funkčné súčasti vo vnútri. Nachádza sa aj v zadnom spojleri, vo svetlometoch a aj v kamerovom monitorovacom systéme (CMS). Pixelové svetlomety sa výrazne posunuli technologicky vpred. Využívajú totiž prebytočnú energiu z článkov batérií. V budúcnosti by mali byť pixelové svetlá súčasťou aj nových modelov značky. V spodnej časti pod nárazníkom sa nachádza široký otvor, ktorý slúži na nasávanie vzduchu pre účinnejšie chladenie batérií. 

Interiér konceptu Prophecy definuje Hyundai ako útulný a premyslený obývací priestor poskytujúci maximálny priestor, čo znie trochu vtipne. Dizajn je poriadne futuristický. Namiesto volantu nájdeme dva joysticky, čím má človek pocit, akoby hral Playstation. Navyše prostredníctvom tlačidiel zabudovaných priamo do joystickov má vodič priamy prístup k viacerým doplnkovým funkciám. Použitie joystickov tak ponúklo aj trochu viac priestoru pre vodiča. Koncept disponuje aj technológiou autonómnej jazdy. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Aj keď jemne športový dizajn konceptu naznačuje jeho športové vlastnosti, opak je pravdou. Koncept elektromobilu Prophecy má stelesňovať ekológiu a relax. K tomu bol aj patrične prispôsobený jeho interiér. Predznamenáva tak budúcnosť elektrickej mobility zajtrajška v podaní značky Hyundai.

Zdroj: tlačová správa