Na ministerstve dopravy aktuálne počítajú s tým, že dôležitá križovatka D1 a D4 sa bude stavať od jari 2023. „Spoločnosť Budimex v týchto týždňoch projektuje a prvé práce by sa mali začať na jar," cituje Denník N ministra dopravy A. Doležala.

Po jej dokončení budú môcť kamióny konečne obchádzať Bratislavu a plynulo prejsť na diaľnicu D4. To však ešte potrvá - výstavba križovatky bude trvať podľa očakávaní tri roky, čo je chvalabohu stále menej, ako hovorili pôvodné odhady (3,5 roka).

Pracujú na Prešove aj R1ke

V jarnom termíne očakávajú na ministerstve dopravy aj zavŕšenie tendra na druhú fázu výstavby severného obchvatu Prešova. Tá prvá je pred dokončením a otvorením, ktorého by sme sa mali dočkať v prvej polke roku 2023. Očakáva sa aj odovzdanie kratšieho "oravského" úseku R3 medzi Tvrdošínom a Nižnou, no iba s jedným pruhom v každom smere.

Mimo toho sa tento rok s veľkými otváračkami diaľnic nedá počítať. Rok 2023 tak bude na nové rýchle cestné úseky chudobný a štát hovorí najmä o ich príprave do budúcna.

Príkladom je predĺženie rýchlostnej cesty R1 v smere z Banskej Bystrice na Podbrezovú. Tu sa úradníci ministerstva nachádzajú stále iba vo fáze prípravy na verejné obstarávanie, ktoré sa má začať najneskôr v horizonte nadchádzajúcich týždňov.

Zdroj: Dennik N, 2