Chystáte sa do Nemecka? Mali by ste si dávať pozor pri manipulácii s dverami auta. Platí to predovšetkým pri ich zatváraní, a to nielen preto, aby ste si neprivreli prsty: Kto v Nemecku príliš hlasno zabuchne dvere auta, riskuje pokutu.

Nemci chcú takto zabezpečiť, aby ste nemuseli mať stres, keď sa v neskoro v noci vaši susedia vracajú domov alebo hostia odchádzajú z návštevy a prudko pritom zabuchnú dvere na aute. Nadmerne hlučné zatváranie dverí vozidla je zakázané a môže byť v Nemecku sankciované – pokutou do výšky 80 eur.

Toľko hovorí teória – v praxi by bolo dokazovanie, kto a kedy zabuchol dvere príliš hlasno, zrejme náročné.

Nočný kľud na Slovensku

Na Slovensku nemáme špeciálne zadefinovaný priestupok, ktorý by riešil hlučné trieskanie dverami od auta. Ako však ustanovuje zákon o priestupkoch: keď porušíte nočný kľud, dopustíte sa priestupku a hrozí vám sankcia v desiatkach eur.

Daný zákon nešpecifikuje nočný kľud bližšie, no iná slovenská legislatíva ho definuje ako čas v noci od 22. hodiny do 6. hodiny.

Keď už sme pri dverách auta, odporúčame vám naučiť sa jednoduchý trik – takzvaný holandský úchop, ktorý pomáha chrániť životy cyklistov na cestách.

Zdroj: Merkur.de / Ficek.sk / foto: cz.depositphotos.com