Kontroly potrvajú minimálne 10 dní

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner uviedol, že kontroly budú zavedené v prvej fáze na desať dní a následne ich tamojšie úrady vyhodnotia. „V minulosti sme pristúpili k rozsiahlym opatreniam na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom. Teraz bude polícia kontrolovať aj hranicu so Slovenskom. Musíme byť rýchlejší ako pašeráci ľudí. Cieľom ostáva boj proti organizovanému zločinu a pašerákom,“ zdôraznil Karner.

V súčasnosti sú problémom najmä utečenci zo Sýrie. Slovensko, Česko, ale aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou. Ľudia, ktorí prichádzajú, nechcú v daných krajinách ostať, využívajú ich len na tranzit, vysvetľujú zastúpcovia slovenskej polície. Problémom však je, že zavedené kontroly môžu spôsobovať zdržanie motoristom.

Polícia v Česku už upozornila, že kontroly a nové opatrenia obmedzia aj turistov - hranicu môžu prekračovať iba prostredníctvom oficiálnych hraničných priechodov. Za porušenie tohto nariadenia hrozia vysoké pokuty, v prepočte až do 2 tisíc eur (teda 50 tisíc českých korún). Aj v Česku sa rozhodli pre zavedenie kontrol na 10 dní. Zapojí sa do nich 500 policajtov a 60 colníkov.

Slovenská polícia hlási zvýšené kontroly, dôvodom je nelegálna migrácia.

Kontroly majú prebiehať „flexibilným spôsobom primeraným aktuálnej hrozbe a v závislosti na vývoji aktuálnej situácie, so zameraním na kontrolu dopravných prostriedkov, predovšetkým cudzích registračných značiek“ Česká strana aj naďalej avizuje záujem rokovať so slovenským ministerstvom vnútra o situácii.

A na aktuálne dianie reaguje aj slovenská polícia. „Čo sa týka hraníc s Maďarskom, v tejto chvíli sme nasadili zvýšený počet hraničných hliadok na slovenskom aj maďarskom území. Vo zvýšených kontrolách budeme pokračovať,“ uviedol Policajný zbor SR na Facebooku.

Zdroj: Kurieridnes.cz